Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ingen uppgörelse i USA

Annons

Ledarna i senaten har ännu ingen uppgörelse för att undvika budgetstupet, trots att tiden håller på att rinna ut. Det är osäkert om de kommer att nå en kompromiss, säger en person med insyn i förhandlingarna.

Representanthusets republikanske talman John Boehner varnar Obama för att kasta skulden på Republikanerna för ett eventuellt misslyckande.

Amerikanerna valde president Obama till att leda, inte till att kasta skuld, säger Boehner.

Strävan har varit att majoritetsledaren i senaten Harry Reid (D) och minoritetsledaren Mitch McConnell (R) skulle vara klara med en preliminiär uppgörelse till klockan 20 svensk tid. Den skulle sedan behandlas av respektive partigrupp bakom stängda dörrar.

Den republikanske senatorn Lindsey Graham bedömde emellertid tidigare i dag chanserna att undvika det så kallade budgetstupet i USA som "synnerligen goda". Till Fox News sade han också att det kommer bli en politisk seger för Barack Obama.

Den här uppgörelsen kommer inte att påverka skuldsituationen, den kommer att bli en politisk seger för presidenten och jag hoppas att vi kommer vara modiga nog att följa vår övertygelse när det blir dags att höja skuldtaket att kämpa för vad vi tror på som republikaner. Men hatten av för presidenten, han vann, sade Graham.

Finansmarknaderna skulle påverkas negativt om de amerikanska kongressledamöterna misslyckas med att nå en uppgörelse för att undvika budgetstupet före tisdag, sade president Barack Obama tidigare i dag. Presidenten intervjuades i tv-kanalen NBC:s Meet the Press.

Nu tror jag att under de kommande 48 timmarna - mitt hopp är att människor kommer att inse det, oavsett partipolitiska skillnader - måste vår främsta prioritering vara att säkerställa att skatterna för medelklassfamiljer inte stiger. Det skulle skada vår ekonomi svårt, säger Obama i intervjun, som gjordes i lördags.

Mer läsning

Annons