Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ingen FN-inspektion av attack

Annons

USA överväger olika alternativ för ingrepp i Syrien, samtidigt som FN:s vapeninspektörer fortfarande inte fått undersöka platsen för onsdagens attack.

USA:s ser över möjliga alternativ för ett amerikanskt inripande i Syrien, efter den massaker som påstås ha dödat uppemot 1 300 människor i Damaskus i onsdags med hjälp av kemiska vapen. Det är fortfarande inte klart om eller av vem de kemiska stridsmedlen använts - rebellerna och regimen anklagar varandra.

Läkare utan gränser säger att 3 600 syrier behandlas för neurotoxiska symptom efter onsdagens attack, och att 355 har dödats.

Organisationen säger i rapporten, som publicerats på deras hemsida, att offren tagits emot på tre olika sjukhus i Damaskus på onsdagsmorgonen - då gasattacken påstås ha skett.

Patienter har i många fall behandlats med atropin, som hjälper kroppen mot neurotoxiska symptom. Sjukhusen lider just nu brist på atropin och andra läkemedel för att behandla patienterna.

FN:s vapeninspektörer har fortfarande inte fått tillträde till platsen för attacken, utan väntar några kilometer från platsen på att Syriens president Bashar al-Assad ska ge klartecken för inspektionen. FN:s undergeneralsekreterare Angela Kane anlände i dag för att sätta press på regimen.

Samtidigt växer trycket på USA att agera, eftersom Obama tidigare sagt att USA måste reagera om Assad-regimen använder kemvapen. Såväl amerikanska politiker som internationella ledare höjer rösterna för att USA och världssamfundet måste ingripa i konflikten, som pågått i 29 månader.

All tillgänglig information vi har pekar åt samma håll, att det var en kemisk massaker nära Damaskus och att Bashar-regimen är ansvarig, sade Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius under ett besök i Ramallah på Västbanken.

USA har ökat sin militära närvaro i Medelhavet nära Syrien. Ett fjärde krigsfartyg bestyckat med robotar finns på plats, säger en amerikansk försvarskälla.

Republikanske senatorn John McCain föreslår att amerikanska flyganfall ska slå ut Syriska regimens flygvapen, och enligt en regeringskälla tidningen The New York Times talat med studeras bland annat Nato:s flygbombning i Kosovo 1999 som ett exempel på hur en insats skulle kunna se ut. Operationen skulle troligtvis kunna genomföras utan mandat från FN:s säkerhetsråd, där Ryssland och Kina hittills motsatt sig skärpta tag mot Assadregimen.

Annons