Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu ett storverk av Sixten

Man fick nypa sig i armen några gånger när man lyssnade till Fredrik Sixtens "Ett svensk Juloratorium" i Säbrå kyrka. Är det verkligen möjligt att en person i Härnösand har vågat sig på att skriva ett svenskt juloratorium?

Annons

Personen i Härnösand heter Fredrik Sixten, domkyrkoorganist och sedan flera år en av landets allra främsta tonsättare. I Härnösand har han komponerat "En svensk Markuspassion", "Fredrik Sixtens Requiem" och mycket annat. Han börjar bli ett stort namn även internationellt.

Hans "En svensk Markuspassion" har uppförts många gånger i svenska kyrkor sedan urpremiären i Härnösand 2004. Verket är på god väg att bli rent folkkärt.

Samma sak kommer nog att hända med "Ett svenskt juloratorium". Även i systerverket finns det självklara tonspråk som framtidens musikhistorier kommer att kalla den Sixtenska tonen. Fredrik Sixten är inspirerad från alla möjliga håll i sitt skapande och det ger honom som tonsättare en sällsynt stor musikalisk verktygslåda.

Det finns en del svensk folkton i "Ett svensk juloratorium". Framför allt låter hela det imponerande verket svenskt. Svenskt på ett sätt som jag tror bara ökar dess internationella möjligheter.

Till syvende och sist handlar det om att verket ska berätta och understödja historien, historien om Jesusbarnets födelse. Det gör den.

Dessutom har verket flera allmänmänskliga dimensioner. Fredrik Sixten och hans textförfattare, poeten Ylva Eggehorn, sätter de utstötta, de svaga på första parkett. "Flyktingbarn försvarar Du,/sårbarhet beskyddar Du" sjunger kören i en koraltext.

Den här uppsättningen var också förstklassig ur musikalisk synpunkt. Nordiska kammarensemblens tio musiker, sopransolisten Helena Ek, Ceciliae Vokalensemble och Nordica Vocae. Allra mest imponerade nog dirigenten Lone Larsen med sin strukturerade men ändå entusiastiska ledning av detta ganska komplexa musikaliska material.

Ett svenskt Juloratorium

Av: Fredrik Sixten

Dirigent: Lone Larsen

Nordiska kammarensemblen

Körer: Nordica Vocaes och Ceciliae Vokalensemble

Solist: Helena Ek

Säbrå kyrka, onsdag kväll