Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu ett lyckat år för Urkultfestivalen

Folkfesten i Näsåker bjöd i helgen på ett fullspäckat schema av underhållning, workshops och musik.
Arrangören Eric Torestad pratar om årets festival, vilken spelning som var allra bäst och att aldrig ha sommarlov.

Det var betydligt färre besökare på Urkult än förra året vilket inte var någon överraskning eftersom man då firade 20-årsjubileum. Runt 7 000 besökare exklusive barn, att jämföra med 2014:s siffra på dryga 10 000.

– Det var däremot oväntat många barn, vi räknade barnband i år för att se hur många som kom, men de 1 500 band vi hade gick åt redan första dagen, säger Eric Torestad.

Årets Eldnatt har diskuterats, många säger att det var den bästa hittills. Vad har ni ändrat?

– Det är roligt att det uppskattas. Nordcirkus är en grupp från Edsåsdalen som är nya för i år, vi bokade in dem som ett oprövat kort. Det blev en kortare invigning men med mer eld!

Bland bokningarna har Merit Hemmingson, Goat, Cleo och Aurelia Dey varit några av de namn som lockat störst publik under helgen.

– Det var väldigt kul att se Goat, den spelningen var verkligen en höjdpunkt tycker jag. Men mest är det ju människorna och mötena som är det bästa, hela stämningen här, säger Eric Torestad.

Han har varit med och arrangerat fem år i rad. Efter i år är planen att Eric i framtiden ska ha ett mindre ansvar men fortsätta att jobba med festivalen.

– Jag stiger åt sidan för att någon annan ska kunna kliva fram, men jag vill inte lämna tvärt. Jag har fortfarande så mycket kärlek till festivalen men det börjar bli dags nu, det vore skönt att ha sommarlov någon gång, säger han.

Men även om arbetet kring Urkult har varit krävande är Eric Torestad nöjd med årets fest.

– Det har varit jätteroligt och jag vill tacka alla kärleksfulla människor som varit här; artister, besökare, och alla som jobbat här. Tack för i år!