Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu ett köldrekord i Sverige

Våren har tagit semester.

Under påsken har SMHI noterat ett nytt nederbördsrekord för mars månad och i Nikkaluokta uppmättes - återigen - vintersäsongens kallaste temperatur: -41 grader.

På lördagen rapporterade SMHI att natten från fredag varit den kallaste för hela vintersäsongen. Kallast var det i Nikkaluokta väster om Kiruna där termometern visade på -36 grader. Ett så sent datum för vinters kallaste dag hade inte noterats sedan 1902.

Men redan natten till söndag blev det ännu kallare i Nikkaluokta: -41 grader.

På söndagen sammanfattade SMHI också det kraftiga snöandet på långfredagen. Karlshamn slog nederbördsrekord med 30,4 millimeter i smält form på ett dygn. En del av nederbörden kom i form av regn, så snödjupet ökade inte med mer än fyra centimeter.

Det tidigare dygnsrekordet för nederbörd i mars, som normalt sätt är en mycket torr månad, låg på 29,1 millimeter och har stått sig ända sedan den 12 mars 1884.

Mest nysnö på marken uppmättes i Orrefors (29 centimeter), Emmaboda (26 centimeter) och Bredåkra nära Ronneby (20 centimeter).

På söndagen rådde minusgrader i hela landet.

- Det är inte ovanligt för mars, vi är bara inte vana vid det, säger Berndt Möller, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.

Men vårvärmen kommer snart tillbaka.

- Temperaturerna ser ut att långsamt stiga från och med fredag och det blir varmare under helgen som kommer, säger Möller.MALIN EKMARK/TT