Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu en svensk i Pakistanfängelse

Ännu en svensk medborgare sitter sedan någon månad i fängelse i Pakistan. Det säger UD:s presstjänst.

Personen sitter där sedan augusti-september, säger Boris Vasic på presstjänsten.

Han säger sig inte veta om det är en man eller en kvinna, vad personen misstänks för eller var i Pakistan den sitter fängslad. Han vill heller inte säga om UD:s information kommer från ambassaden i Islamabad eller från annat håll.

Vi kan återkomma senare i dag med mer information, säger Boris Vasic.

TV 4 citerar "källor i Pakistan", vilka uppger att flera personer har gripits i Waziristan och att en av dem är svensk medborgare och ytterligare två har svensk anknytning. Personerna greps i Dera Ghazi Khan, på väg mot södra Waziristan där al-Qaida uppges ha ett träningsläger.

Enligt TV 4-källorna har alla gripna rest ensamma och den lokala polisen säger sig ha bevis för att de tre har haft kontakt med al-Qaida.

Säpo uttalar sig inte om fallet.

Att en svensk sitter fängslad utomlands är ett konsulärt ärende för UD, säger Säpos pressekreterare Patrik Peter.

DN.se skriver att Naveed Siddiqui, korrespondent för nyhetskanalen GEO News, i slutet av september berättade för tidningen att den pakistanska polisens fokus flyttats från de tre vuxna svenskar som greps i Pakistan i slutet av augusti till en annan 28-årig svensk som kommit från Afghanistan till Waziristan utan visum.

De uppgifterna vill UD inte bekräfta och Sveriges ambassadör i Islamabad säger till DN att hon inte uttalar sig om ett konsulärt ärende.