Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu en Grönlandexpedition för Erson

Clas-Göran Erson från Kramfors ger sig inte i första taget. I mitten av maj bär det av till Grönland för fjärde gången. Tillsammans med Björn Leander ska han på skidor ta sig från Thule till öns nordöstliga spets Kap Morris Jesup och tillbaka igen. En skidtur på 200 mil.

- Det är jordens mest nordligaste fastlandspunkt och det är ytterst få människor som tagit sig dit eftersom området är extremt otillgängligt, berättar Clas-Göran Erson.

Tre gånger tidigare har han gjort långa skidturer över Grönland. Senast det begav sig var sommaren 2005. Tillsammans med Erik Abrahamsson siktade han in sig på att tillryggalägga den 330 mil långa sträckan från södra till norra delen av Grönland. Tyvärr kunde inte planen fullföljas.

- Ibland går det och ibland inte. Vi hade otur med vädret och många andra faktorer men vi gjorde ändå en snygg reträtt.

Den här gången har han inte sällskap av den jämnårige äventyrskamraten Erik Abrahamsson. Även hans nya "vapendragare", Björn Leander är lika gammal, det vill säga kring 60-strecket.

- Då det gäller den här typen av strapatser är inte åldern viktigast. Det handlar i första hand om att ha ett bra psyke och vara uthållig.

Hela resan beräknas ta 80 till 100 dagar, beroende på väder, vind och andra omständigheter. Under färden har man gett sig själva ett uppdrag som utgår från några flygfotografier som togs på 1950-talet över det område de ska passera.

- Vi ska försöka dokumentera de förändringar som skett med glaciärerna under den tid som gått.


Läs hela reportaget i måndagens TÅ.
STEN ENGBLOM
070-320 49 70