Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu en chef får sparken

Först Peter Frost, sedan Abbas Khanahmadi. Nu tvingas även Ann-Christin Munther att sluta som chef för arbetslivsförvaltningen i Härnösand.

– Politiken har uttalat att man inte har förtroende för henne. Då har hon själv dragit slutsatsen att hon vill lämna chefsuppdraget, säger Sofia Pettersson, kommundirektör.

Politiken betyder i detta fall arbetslivsnämndens presidium under ledning av Anders Byqvist (S).

– Det är tråkigt att vi måste skiljas men det är för allas bästa, säger Anders Byquist, som menar att kommunikationen inte fungerat mellan Munther och den politiska ledningen.

Enligt Sofia Pettersson har hon sin anställning kvar i kommunen om hon vill arbeta kvar som anställd.

– Jag för och kommer fortsätta att föra samtal med henne. Hon är en duktig person som säkert kan göra nytta på en annan plats i organisationen, säger Sofia Pettersson.

Förvaltningen är Härnösands nyaste och har bara funnit sedan 2008. Trots detta har förvaltningsledningen bytts ut sex gånger sedan förvaltningen bildades. Bland annat har man sparkat toppchefer.

Abbas Khanahmadi sparkades som chef för arbetslivsförvaltningen och fick en fallskärm värd 2,1 miljoner kronor. En av hans företrädare på posten, Peter Frost, fick sluta efter endast några månaders provanställning. Även den förra ordinarie chefen, Christer Lindberg som tog över chefsjobbet i slutade efter fyra månaders anställning på egen begäran. Innan dess hade Tord Backlund arbetat länge som tillförordnad chef.

För att få kontinuitet rekryterade man Ang-Christine Munther. Hon har tillbringat hela sitt yrkesliv i Försäkringskassan, bland annat som högsta chef i Västernorrland. Efter den senaste omorganisationen har hon arbetat som områdeschef i Härnösand, Timrå, Sundsvall och Ånge.

För några dagar sedan kunde Tidningen Ångermanland presentera en lång konsultrapport om läget på arbetslivsförvaltningen. Den över 80 sidor långa rapporten är beställning av Ann-Christin Munther innehåller en hel del kritik mot hur verksamheten fungerar.

En del av kritiken handlar om att politiker och tjänstemän inte hittar sina roller utan gör varandras arbete.

– Vi gör nu en arbetsmiljöundersökning vilket är bra. Men konsultrapporten innehåller många felaktigheter, säger Anders Byqvist.