Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annorlunda tappning av Askungesagan i Västansjö Folkets Hus

Allt sedan Folkets Hus i Västansjö byggdes någon gång under 30-talet, har ensembler och musikgrupper avlöst varandra.
Fram till årsskiftet vintern 2017-2018, har det under 17 år hållits O-revyn i lokalerna. Dock inför 2019, har det gjorts en paus. En av skådespelarna i förra helgens föreställning, Uno Walther, medverkade under alla 17 år i O-revyns föreställningar.

Annons

Ovanmon är samlingsnamnet för byar i nordvästra området Kramfors kommun, från Moliden fram till Västertorp. O-:et i O-revyn står för Ovanmon.

Ett lite mindre arrangemang har dock repeterats i lokalerna under den gångna vintern.

En grupp personer i skiftande åldrar, från barn till vuxna, har till att börja med arbetet med improvisation och därefter har det växt fram en pjäs med namnet "Hur man gifter bort en prins", en nytappning av Askungesagan där repliker och handling har växt fram genom just improvisation.

Pjäsen har spelats under förra helgen, fredagskväll och som matiné på söndagen.

Handlingen var densamma med styvmodern och de elaka styvsystrarna. Prinsen som söker sig en prinsessa och Askungen som inte kan gå på balen som kungen och drottningen anordnar då för att få prinsen bortgift.

Mössen syr en fin klänning till Askungen att bära på balen, men då styvsystrarna ser varifrån tyget har kommit tar de ifrån henne kläderna och även den vita boan som mössan hade fixat genom av en av styvsystrarnas husdjur.

Dock får publiken en stor överraskning då den goda fen helt plötsligt dyker upp och där i sin väska har en vacker klänning till Askungen. Några skor fanns dock inte, men däremot tofsar att sätta på Askungens annars så slitna skor. Fen försvinner sedan likt Mary Poppins flygande med sitt paraply.

Askungen går till balen och prinsen blir förälskad. Slutet är lyckligt, som i sagan, och glada och uppfyllda efter föreställningen kände vi oss publik också.

För regi och improvisation, har Agneta Holmström, nyinflyttad dramapedagog från Bjärtrå stått för.

Det blev en annorlunda tappning av Askungesagan med många överraskningsmoment.

Jättekul på alla sätt och en föreställning som passade alla åldrar.

Ann-Christin Tjernström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel