Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annorlunda julotta i Barsviken

Vinterns första riktiga snöstorm med i stort sett oplogade vägar och yrande snö hindrade inte att fiskekapellet i Barsviken var fyllt till sista plats vid den traditionella ottan på juldagsmorgonen. Besökarna välkomnades av marschaller i långa rader och med varm stämning och levande ljus inne i kapellet.

Två av de agerande förtjänar att särskilt uppmärksammas. Kantorn Marco Fonseca och sångerskan Annika Östman förlovade sig nämligen på julaftonen. Detta hindrade dock inte paret från att stiga upp i ottan och bege sig till Barsviken för att medverka vid julottan. Vilket engagemang!

Marco hanterade sina instrument med sedvanlig skicklighet och Annika sjöng kraftfullt och vackert solo både ”Ave Maria” och ”Stilla natt”.

Annika medverkade dessutom i julkören som dessutom bestod av Eva Söderström (sopran) samt Mari Walestrand Nihlén och Laila Ahlberg (alt). Kören leddes avMarco Fonseca.

Kören sjöng tre sånger: Veni, veni, Immanuel - gammal medeltida julsång.

Stilla natt av F. Gruber samt Gloria med svensk text (original Ding Dong Merrily On High) av Jackie Evancho.

För den kyrkliga delen svarade komminister Johanna Wikström som normalt brukar tjänstgöra i domkyrkan. Johanna verkade dock trivas med att bli ”utlokaliserad” långt från det mera centrala arbetsstället och vid en ovanlig tidpunkt på dygnet.

Ute på kyrkbacken där glögg avnjöts efter ottan träffade vi den välkände cykelhandlaren och mekanikern Björn Wallgren.

- Jag har varit med på alla julottor de senaste 45 åren, berättade Björn. Kan inte tänka mig en jul utan besöket i Barsviken.

Björn har också lyckats få med sig en kamrat till ottan i Häggdånger. Birger Sjödin med rötterna i Nordingrå talar varmt om stämningen i kapellet och den annorlunda inramningen långt ute på landet.

Uno Gradin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel