Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Sandström skrev en bok om autism

När sonen Jonathan var ett och ett halvt år gammal märkte Anna och Peter Sandström att han blev svår att kontakta. Han svarade inte på tilltal och blev plötsligt väldigt inåtvänd. Vid fem års ålder fick Jonathan diagnosen autism. Anna Sandström har skrivit boken "Jonathan - (inte) som andra barn" för att både ge råd och berätta om familjens upplevelser.

När Anna och Peter Sandströms son Jonathan vid fem års ålder diagnosticerades med autism kände de båda lättnad.

– Vi hade under flera år vetat att Jonathans sjukdom låg i det här spektrat. När vi nu fick veta det kunde vi gå vidare, säger Peter Sandström.

Anna instämmer. Hon förstod tidigt att det handlade om någon form av autism.

– Det var svårt, det är inte lätt att veta vad man ska göra med ett barn som inte pratar.

Hon började höra sig för med bekanta och läsa litteratur om autism. På olika forum på nätet kunde hon få kontakt med andra föräldrar till barn med liknande diagnoser. Där fick hon praktiska råd som var värdefulla.

– Jag blev bland annat tipsad om en metod som hette kommunicerande samspel. Jonathan pratade sitt eget språk och vi började kommunicera med honom på hans sätt. Och den metoden fungerade. Han började svara med en gång.

I mars i år gav Anna ut en bok om autism på print on demand - förlaget Vulkan: "Jonathan - (inte) som andra barn".

– Jag har alltid skrivit och under den svåra perioden med Jonathan fick jag utlopp för många känslor genom att skriva. Jag läste väldigt mycket om autism under den här perioden, berättar Anna Sandström.

"Jonathan - (inte) som andra barn" har två delar. En som berättar Jonathans historia och en som ger personliga tips och råd till familjer som misstänker att deras barn lider av någon form av autism eller språkstörning, eller är i början av en sådan utredning.

– Det finns väldigt mycket teoretisk litteratur om autism, men min bok är praktisk. Jag har försökt skriva den bok jag själv hade velat läsa. Jag har själv saknat böcker som förmedlar praktiska erfarenheter. Som svara på frågor om "Hur gör man?". Men sedan ska man också komma i håg att jag berättar Jonathans historia och att varje barn är unikt.

I år fyller Jonathan sju år. Han ska börja grundskolans första årskurs nästa år. Jonathans ordförråd innehåller 3 000 ord, att jämföra med snittet 6 000 vid denna ålder.

– Jonathan tolkar språket väldigt bokstavligt och har svårt att förstå saker han inte upplevt. Vi arbetar mycket på att förbereda honom på nya situationer. Om vi till exempel ska åka till flygplatsen försöker vi hitta en bok med bilder som förklarar vad man gör där innan vi åker.

Både Anna Sandström och maken Peter tycker att Jonathan fått ett väldigt bra stöd från samhällets institutioner.

– Ibland förutsätter man att det är familjen som mår dåligt eller behöver stöd. Så har det inte varit för oss. Men vi är lyckligt lottade, Jonathan är väldigt snäll. Det är han som behöver stöd.

Det tog ungefär två år för Anna Sandström att skriva sin bok, som gavs ut i mars i år.

Hon påpekar att samtidigt som hon ger tips och råd till föräldrar inom flera olika frågor, handlar boken hon skrivit om Jonathan.

– Det här är Jonathans historia. Vad som händer är unikt för varje barn.