Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna-Maria, 12, hade sitt liv i Härnösand – utvisades till fara och misär i Armenien

En flicka i tolvårsåldern har bott hela sitt liv i Syrien. Hon kom som flykting till Sverige. Nu har hon skickats till mammans gamla hemland Armenien. Där lever hon och hennes mamma under stark rädsla och i misär.

Anna-Maria har bott i Härnösand från april 2013, då hon och hennes mamma kom från ett asylboende i Boden. Hon har gått i skola i Härnösand, spelat fotboll, dansat zumba och hade kompisar i Härnösand och Ramvik.

Under många månader var Anna-Maria hänvisad till vuxen personal på boenden – när mamman inte orkade vara mamma till henne på grund av sorgen över avslagsbeslutet från Migrationsverket. Mamman var beroende av vård, många mil ifrån sitt barn.

Anna-Maria flydde med sin mamma och pappa från krigets Syrien i december 2012. Då var flickan nio år. Hon och pappan är syriska medborgare. Anna-Maria har aldrig bott i Armenien men mamman kommer ursprungligen därifrån och har armeniskt medborgarskap men syriskt uppehållstillstånd. I Armenien finns numera också flickans pappa och kvinnans make som misshandlat dem båda i Syrien.

– Denna misshandel fortsatte även sedan familjen kommit till Sverige. I april 2013 ordnade Migrationsverket i Boden, polis och vårdcentral tillsammans så att mamman och Anna-Maria fick ett annat boende – många mil ifrån pappan i Härnösand.

Mamman Nelly var isolerad i tolv år och levde under hot och våld innan familjen kom till Sverige.

– Anna-Maria fick nästan aldrig gå ut innan hon började skolan, säger berättar Siv Lindmark som engagerat sig i familjen.

Maken förhördes av polisen – men det ledde inte till åtal. Han lämnade Sverige och for först till Libanon och fortsatte sedan till Armenien, där han nu bor sedan lång tid tillbaka. Han bor i Jerevan i Armeniens huvudstad dit också Anna-Maria och hennes mamma skickats.

Nu bor de i mormoderns lägenhet. Anna-Maria har inte börjat skolan i Armenien.

– Hon är djupt deprimerad och kan inte tänka sig att gå till den skolan i Jerevan. Skolan i Jerevan i Armenien kräver att hon ska börja i årskurs noll. Hon ska lära sig tala och skriva ryska och armeniska.

Anna-Maria talar och skriver syriska och svenska och kan tala lite armeniska med sin mamma. Mamman är född i Armenien men flyttade som ung vuxen till Syrien tillsammans med sin make.

– Anna-Maria är född i Syrien och har aldrig bott i Armenien. Jag trodde att syriska medborgare skulle få permanent uppehållstillstånd, säger Siv Lindmark som är besviken på hur svenska myndigheter hanterat fallet. Mamman borde kunna betraktas som syrisk medborgare, eftersom hon levt i Syrien i mer än tio år och är gift med en syrisk man.

Familjen gick med på att frivilligt lämna Sverige.

– Mamman har skrivit under en nöjdförklaring, alltså att hon går med på beslutet. Men vi anser att det var märkligt, hon var traumatiserad och under stark psykisk press när hon skrev under, berättar Siv Lindmark.

Hon hoppas nu att Sverige tänker om.

– De har ingen framtid i Armenien. Jag vädjar till Migrationsverket och de som har makt i Sverige. Titta på deras ärende en gång till. Gör om – gör rätt.