Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna-Karin Häggström lever med ständig trötthet – föreläste i Örnsköldsvik

Afasi- och Strokeföreningarnas medlemmar var förra veckan inbjudna till en föreläsning i Örnsköldsvik om hjärntrötthet. Föreläsare var Anna-Karin Häggström som även skrivit boken "Välkommen till Hjärntröttheten".

Lokalen var fullsatt. Strokeföreningens ordförande Ulla Andersson hälsade välkommen och berättade hur programmet var upplagt.

Anna-Karin, gift med två barn, arbetade som socialsekreterare när hennes liv förändrades. Med sin bok hälsar hon oss välkomna att stiga på Hennes Tåg och hänga med på resan.

Det var den 9 december 2011 som resan började. Anna-Karin var på väg hem efter sin arbetsdag. Det hade blåst upp till snöstorm och hon hade 9 mil att köra. Dessutom var det strömavbrott och mörkt när hon utmattad kom hem. Två dagar senare ramlade hon ihop på köksgolvet. Hennes man kallade på ambulans. Anna-Karin kände att något allvarligt hade hänt men minns sedan inte mer.

Hon hamnade på Universitetssjukhuset i Umeå.

Under en tiodagarsperiod röntgades hon och prover togs varje dag. Äntligen hade läkarna kommit på orsaken och bestämt hur de på allra bästa sätt skulle kunna rädda henne. Operationerna startade och Anna-Karin var mest medvetslös under tiden.

– Dagen före nyårsafton fick jag åka hem för vila i 3 månader. Jag planerade att börja träna sakta för att komma igång men ingen hade berättat för mig om "Den stora Tröttheten." Den vingklippte mig. Den påverkar mig så att jag aldrig mer blir den jag var.

Anna-Karin väljer att se sitt liv efter detta som att vara ombord på ett tåg men inte veta vilket tåg och vart det för henne. Allt förändras hela tiden.

Under de år som gått sedan 2011 har hon prövat många olika sätt att komma i balans, men tröttheten finns alltid där. Ibland känner hon sig genomskinlig, osynlig. Andra dagar stoppar hon huvudet i sanden så fort tårarna bränner bakom ögonlocken.

– Det har tagit tid, kraft och krävt att jag acceptera mitt nya jag som hela tiden förändras och gör mig trött, säger hon.

– Det svåra med hjärntröttheten är att den är så genomgripande och begränsande. Så lurig och handikappande. Den slår bara till. Det går inte att jobba emot. Det är bara kört och jag måste vila.

Anna-Karin lyfter hela tiden upp sin man som är hennes stora trygghet, som ser och vet innan hon ens själv har förstått vad som är på gång. Bilderna i boken har Anna-Karin målat själv och skrivit texterna.

Hon har fått stöd av människor runt henne. Boken är en fantastisk tillgång för samtal med andra som har råkat ut för samma problem

Brita Sandin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel