Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Haag: "Det är magiskt"

Annons

Charlotte Kalla gjorde bragden till verklighet.

Men dessförinnan hade tre andra hjältar lagt grunden till ett sensationellt svenskt OS-guld.

Att få göra det här med de här tjejerna - mina bästa vänner - är helt fantastiskt. Det är magiskt, säger Anna Haag.

Haag gick ut i ledning på tredjesträckan, men när hon växlade över till Charlotte Kalla var Sverige trea och 25 sekunder efter.

Jag sade "förlåt tjejer, att jag inte hängde med", säger Haag.

Lagkamraterna tystade henne, Sverige var ju fortfarande med i striden om medaljerna. En knapp kvart senare var de alla OS-guldmedaljörer. En otrolig upplösning på loppet och på Haags tunga och sjukdomsfyllda säsong, där hon länge inte ens visste om hon skulle få vara med i OS.

"Så otroligt glad"

Och efter att hon blivit 20:e i milloppet var det en liten skräll att Haag fick en plats i det som skulle bli guldlaget.

Jag är bara så otroligt glad att jag fick förtroende att vara med i det här laget. Det känns helt fantastiskt efter den här säsongen, att få vara med och ta ett guld på OS, säger hon. Jag var så himla nervös innan i dag, jag har inte känt att den där superfarten i kroppen har kommit till mig. Benen var inte jätteroliga att åka med nu.

Men vad spelade det för roll? Ida Ingemarsdotter och Emma Wikén hade ju grundat så bra på de två inledande klassiska sträckorna.

Det kommer ta tid innan man har smält det här. När man lägger sig i sängen kommer man nog ligga och prata rätt länge och bara ha ett leende på läpparna, säger Ingemarsdotter.

Hon fick tidigt magkänslan att det skulle bli guld. Inte minst när hon såg hur Emma Wikén gick urstarkt på andrasträckan.

Det är nog det största jag har varit med om. Känslan var väldigt bra och skidorna var jättebra, så det var bara att köra på. Det är såna dagar man vill ha jämt, säger Wikén, som hade guldhoppet trots att Kalla hade långt att jaga på slutsträckan. 25 sekunder är inte mycket med en Charlotte Kalla i form. När hon ska ut och jaga, då är ingenting omöjligt. Då kommer de där svarta ögonen.

"Herregud, det är sjukt"

Sedan kom alltså upplösningen med Kallas sagolika spurt, och i målfållan följde svenskorna dramat liggande för att inte stå i vägen för fotograferna.

När man såg att Charlotte går om tänkte man bara "herregud, det är sjukt det här", säger Ingemarsdotter.

När Kalla var först över mållinjen kom känslorna där i guldhögen.

Det är bara glädje, man behöver inte säga någonting. Alla hade tårar i ögonen och Charlotte kippade efter andan. Det var ungefär så det var.

Mer läsning

Annons