Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ann-Mari Karlsson hade stort samhällsintresse – med mycket engagemang i ideellt arbete

Ann-Mari Karlsson har efter en tids demens- och diabetessjukdom lugnt och fridfullt somnat in på Solgården i Sollefteå, där hon bodde den senaste tiden.

Ann-Mari föddes år 1941 i Fatmomakke, Vilhelmina socken, som det sjätte av nio syskon. Mamma Signe var av samesläkte och pappa Frans var nybyggare och av prästsläkte.

Yrkeslivet började efter grundskolan. Första jobbet var som kokerska vid kraftverksbygget i Stalon.

Vid senare tjänstgöring i Letsi, Norrbotten fanns en viss elektriker på bygget som hette Roland och kärlek uppstod.

Ann-Mari åkte till Stockholm för att utbilda sig till vårdbiträde vid Blackebergs sjukhus och under tiden gjorde Roland lumpen i Västerås.

Paret bosatte sig sedermera i Sollefteå där jobb på sjukhuset väntade. 1967 gifte sig Ann-Mari och Roland och 1968 kom sonen Stefan. Dottern Eva kom 1970 och familjen flyttade till sitt nybyggda hus i Forsmoby, intill Rolands hemgård. Detta skulle komma att bli hennes hem i 45 år.

Roland och Ann-Mari startade och drev tryckeriverksamhet, de första åren i källarvåningen. Tryckeriet förblev en gemensam arbetsplats och företagandet en livsstil, fram till Rolands bortgång 1997.

Det var då aldrig någon fråga om att lägga ner verksamheten, utan Ann-Mari drev på egen hand tryckeriet vidare fram till pensionen.

Kärleken till hemtrakten var livslång. På 80-talet byggdes en egen sportstuga i Fatmomakke. Många skidturer på fjället har det blivit och Ann-Mari var en baddare på att fiska upp hinkvis med röding i sina nät.

Ann-Mari hade ett stort samhällsintresse och la ned mycket tid och engagemang på ideellt arbete, med många år i Forsmo IF och Centerns kvinnoförbund, och lite senare också många år i Röda Korset.

Ann-Mari var även mycket delaktig i Svenska Kyrkans församlingsarbete, bland annat i kyrkofullmäktige och som kyrkvärd.

Ann-Mari hade en trivsam och social personlighet med en härlig humor, parat med skarpt intellekt och mycket stor generositet. Mormor/farmor var barnbarnens favorit, då hon gav dem mycket av sin tid och ställde gladeligen upp på alla lekar, sagoläsning och tokigheter.

Vi är så tacksamma för den trygghet, glädje och omsorg vi i familjen har fått och för att just Ann-Mari blev vår mamma, svärmor, farmor och mormor.

Stefan och Eva med familjer