Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ann-Kristin drabbas av a-kassereglerna

Ann-Kristin Jönsson, Sollefteå, jobbade heltid vid en lågprisbutik, men inte längre. De nya reglerna för a-kassa slår hårt mot henne och andra deltider som jobbar i butik.

Ann-Kristin Jönsson, 50 år, delar inte ekonomi med någon. Hon är ensamstående och har arbetat heltid tills för två år sedan i en lågprisbutik. Då minskade arbetsgivaren arbetstiden till 75 procent.

- Jag stämplar upp de 25 procent jag inte får jobba. När jag stämplat upp mina 75 dagar innebär det att jag får leva på min 75 procent tjänst. Det är svårt för mig eftersom jag är ensam och ska betala hyra och allt. Om jag hade fått arbeta upp till heltid istället för att stämpla hade jag tjänat 4 060 kronor mer per månad. Om jag skulle stämplat istället för arbeta hade inkomsten varit 2 720 kronor, redan där tappar jag 1 340 kronor. När jag stämplat ut mina 75 dagar förlorar jag 4 060 kronor i månaden, säger hon.

Hon arbetar växelvis fem dagar ena veckan och tre den andra veckan. Det händer att hon jobbar extra ibland.

- Hur fort mina stämpeldagar går åt är beroende av hur mycket jag jobbar extra, jag har större chans att jobba extra nu i sommar. Skulle jag ha varit helt arbetslös och jobbat extra en dag av en vecka, hade a-kassan knyckt fyra dagar direkt av de 75 stämpeldagarna. Jag måste ta det arbete jag erbjuds när jag deltidsstämplar upp till heltid, säger Ann-Kristin Jönsson.EVA GIDLUND
070-650 37 74