Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann-Charlotte förlorade allt

Vräkt från lägenheten, avslag på pensionsansökan.

Det gick precis så illa som Ann-Charlotte Bylund befarade efter att hon utförsäkrats.

– Förmodligen missar jag min operation också. Jag kan inte rehabiliteras som jag bor nu, säger hon.

Annons

Ann-Charlotte Bylund i Härnösand berättade vi om för två månader sedan. Då satt hon i sin rullstol bland flyttlådorna i lägenheten och bara väntade på att vräkas.

Orsaken var att efter tio år drogs sjukersättningen in och hon kom efter med hyran. Detta trots bevisligen svåra besvär av diabetes, fibromyalgi och Sjögrens syndrom, det sista en ledsjukdom som yttrar sig i attacker av kraftig trötthet, samt artros i höften, opererad fyra gånger utan lyckat resultat.

Fortsättningen blev allt annat än någon solskenshistoria.

– Jag blev tvungen att flytta. Jag fick besked av tingsrätten. Jag orkade inte överklaga. Stridsgnistan har lagt sig, förklarar Ann-Charlotte Bylund med ett bittert leende.

– Nu bor jag här hos min dotter Carolin med familj. Jag delar ett litet rum med deras två tioåriga söner. Det går hyfsat, men man har inget privatliv. Man kan inte gå undan. Man kan inte stänga dörren om sig.

Ann-Charlotte Bylund förlorade sin sjukersättning i april enligt de nya reglerna på Försäkringskassan. Hennes 12 000 kronor i månaden inklusive ett försäkringstillägg och bostadsbidrag förvandlades till noll.

Från augusti är hon sjukskriven igen. Kruxet är att hon nu klassas på en betydligt lägre sjukpenning och inte får försäkringstillägg och bostadsbidrag längre.

Skulden har vuxit till nära 40 000 kronor med räntor och kostnader. Det är hon chanslös att betala.

– De får väl skicka kravet till kronofogden. Jag har inga pengar. Jag betalar 3 000 i hyra till Carolin plus hyra för möblerna i förråd plus mat och alla läkarbesök och alla resor till Sundsvall. Nu har de dessutom höjt gränsen för sjukresa till sex mil så där får jag ingenting.

– Och jag som skulle operera höften i Umeå. Men de kan inte operera så länge jag bor här. Jag måste bo plant. Jag kan inte begära att de ska bära mig här upp och ner för trappan hela tiden.

Arbetsförmedlingens bedömning är tydlig. Enligt Arbetsförmedlingen "finns ingen arbetsmarknad för Ann-Charlotte i nuläget och arbetslivsinriktade åtgärder anses inte möjliga utifrån hennes besvär".

Försäkringskassan å sin sida anser att "det bör finnas arbetsförmåga i ett anpassat arbete efter medicinsk rehabilitering". På den grunden avslår man ansökan om sjukersättning, det som i dag motsvarar sjukpension.

– Försäkringskassan kan verkligen få folk på fall. Detta gjordes av tjänstemän som aldrig träffat mig och trots fyra intyg från min läkare att jag aldrig kommer att kunna jobba igen. Visst är det en konstig värld vi lever i.

– Det är inte ens någon förtroendeläkare inblandad längre. Det är bara paragrafryttare som bestämmer. Vet de verkligen vad alla sjukdomarna innebär? undrar Ann-Charlotte Bylund.

Och så långt är klart att all stridsgnista faktiskt inte har runnit ut:

– Försäkringskassans beslut ska jag överklaga, om jag så ska gå till EU-domstolen!

Hoppet är att få en egen lägenhet igen och ett eget liv. Ann-Charlotte Bylund har känt av omgivningens stöd efter reportaget i Tidningen Ångermanland, inslag i TV4 och en radiointervju med Lotta Bromé i P4.

– Mycket folk kommer fram och säger att du är inte ensam. En kom fram och grät, hon var också utförsäkrad och helt förstörd.