Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmält slakteriet erkänner fel

- Vi gjorde fel när vi tog på oss att stycka, det erkänner jag, säger ägaren till Lars-Åke Nässlanders slakteri.

I går skrev Allehanda Media om Livsmedelsverkets beslut om att förbjuda Lars-Åke Nässlanders slakteri att fortsätta sin verksamhet med att stycka och mala kött. Detta efter att slakteriet i Nyland uppges strida på tio punkter mot bestämmelserna i livsmedelslagen.

Det som Livsmedelsverket i sin inspektion poängterade var bland annat att slaktkroppar försvunnit från slakteriet, utan några papper på var de tagit vägen. Dessutom hade slakteriet inte tillåtelse att stycka då de skulle bygga om till vanligt slakteri utan styckning och inte ansökt tillstånd.

- Det är bönderna som tagit tillbaka köttet. Förut var det hemskt mycket hemslakt. Vad tycker folk är bättre, att vi gör det eller att köttet hängt i en loge? Men vi gjorde fel när vi tog på oss att stycka, det erkänner jag, säger ägaren Lars-Åke Nässlander.

Enligt Lars-Åke Nässlander ska allt material som kan användas till att stycka kött tagits bort från lokalen. Något som Livsmedelsverket krävt och som inte gjorts vid den senaste inspektionen.

- Vi hade tagit bort köttsåg och bandsåg men visste inte att vi var tvungna att ta bort även bordet. De menade att det fanns risk att vi skulle stycka kött, men då kan man ju inte heller ha någon kniv i lokalen heller. Bordet togs bort direkt efter inspektionen.

Slakteriet ska nu prata med en konsult om att göra ett nytt kontrollprogram, ett så kallat HACCP som ska innehålla en faroanalys.

Kvalitén på köttet är det inget fel på enligt Lars-Åke Nässlander.

- Hade det varit något fel på köttet skulle vi inte ha sålt mellan 35 till 40 ton till Stockholm. Även styckfirmorna har ju kontroll på köttet. Det görs av deras veterinär. Det här är olustligt. Jag tror att det är mycket värre hos de större slakterierna.


Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67