Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anlagd brand på blivande flyktingboende: "Det var en sådan chock"

På fredag kväll hade de haft en stor informationsträff med över 80 gäster för att berätta vad som är på gång i gamla Viksjö skola.
På morgonen hade någon försökt tända eld på det blivande boendet för ensamkommande barn.
– Man blir lite nedstämd, men planerna kommer att fortsätta som planerat, säger Jonas Djurstedt, projektledare.

Annons

9.23 på lördagsmorgonen larmades polis och räddningstjänst till Viksjö väster om Härnösand. Det kom rök från ett fönster på andra våningen och ett trapphus var rökfyllt.

– Det är helt uppenbart att den är anlagd. Det börjar inte brinna på tre olika ställen utan anledning, säger Ulf Kårén vid räddningstjänsten Höga Kusten.

Polisen kommer allra sannolikast börja undersöka den misstänkta brottsplatsen i början av nästa vecka.

– Området är nu avspärrat i väntan på teknisk undersökning, berättar Jan Lidén, vakthavande befäl vid polisen.

Skolan håller på att byggas om till HVB-boende för ensamkommande barn med öppnande i juli.

Ingen person ska ha befunnit sig i byggnaden och elden kunde släckas ganska snabbt.

– Grejen är ju att det är en skola. Du hittar inte en mer brandsäker plats. Den går inte att tända på, säger Jonas Djurstedt, projektledare på Obero, som ska driva boendet.

Men han blev nedstämd när han fick höra om vad som hänt.

– Vi hade ett informationsmöte i går och det kändes så himla bra. Med tanke på det var det en sådan chock. Det var så konstigt, säger han.

Någon hade fått det till att 84 personer besökt mötet på Folkets hus i Viksjö.

Och hans egen uppfattning var att de lämnade det med en positiv känsla.

– Många hade väntat länge på att få ställa sina frågor, så det var högt till tak och till en början ganska hård ton. Vi höll på tills folk inte hade fler frågor och det kändes som att stämningen lättade upp och den hårda tonen blev till skratt i slutet. Hade inte mötet gått så bra hade det här kunnat kännas tungt.

Planerna att öppna boendet kommer inte att förändras på grund av det som hänt.

– Den enda skillnaden det gör är att det kan bli lite försenat. Som en på mötet sa: Det finns ingen bättre plats att uppfostra barn på. Jag tror fortfarande stenhårt på det här.

■■ TIPSA! Vet du mer? Har du film/bild? Kontakta Allehanda via telefon: 0611-72006, mms/sms: 72006, eller Tipsa-tjänsten.