Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Angora stoppas efter plågerilarm

Annons

Flera stora klädkedjor - men inte H&M - stoppar sin import av angoraprodukter efter larm om att ullen rycks levande från kaniner i Kina. Men ett eventuellt totalförbud skulle behöva beslutas på EU-nivå.

Bland andra Lindex, MQ och Gina Tricot slutar tills vidare importera kläder i angoraull för att undersöka hur deras underleverantörer efterlever beställarnas krav på djurhållning. Sent på eftermiddagen meddelade även H&M beslut om produktionsstopp.

Stoppet kommer sedan en video från djurrättsorganisationen Peta visat hur angorakaninuppfödare i Kina sliter pälshåret av skrikande kaniner - en process som upprepas var tredje månad.

Enligt Cecilia Mille, ansvarig för internationella frågor vid Djurens rätt, står Kina för 90 procent av all angora. Hon rekommenderar konsumenter att undvika materialet helt, oavsett var plaggen sägs komma ifrån, och att ställa krav på butikerna att ta bort produkterna tills de har riktiga garantier.

Det går inte att se vilken angora som kommer från Kina, det står inte i produkterna, säger hon.

Maria Sandow, chef för utrikesenheten på Svensk handel, medger att det är svårt:

När det ligger så långt bak i leveranskedjan är det nästintill omöjligt att ha koll hela vägen tillbaka. De måste lita på att de krav de ställer levs upp till.

Ju större importör, desto större är dock möjligheterna att kontrollera, anser Sandow, som understryker att branschen tar avstånd från djurplågeri och ställer krav på leverantörerna.

Att rycka hår på kaniner är förbjudet i Sverige, men inte importen av varor som framställts på det sättet. För att ändra importregler måste det ske på EU-nivå, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Man måste också vara aktsam så att man inte utformar en lag som uppfattas som ett handelshinder. Nu säger jag inte att det här skulle vara det, men vid utformningen av lagstiftningen så vet man ofta vad man vill ska försvinna. Men det är inte alltid lika lätt att uttrycka hur gränserna ska se ut, säger Reinfeldt.

I Sverige klipper man kaniner försiktigt med sax, bedyrar Gunilla Larsholt, ordförande i Svenska angoraföreningen. Att man ofta rycker ullen i Kina tror hon delvis beror på pengar.

Om man rycker bort stora partier går det jättesnabbt, men det tar mellan en halvtimme och en timme att klippa en kanin, säger Larsholt.

Köp svensk, brittisk eller norsk angora, manar hon - inte exempelvis kinesisk eller australisk.

Mer läsning

Annons