Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utveckling av svenska modellen går före skattesänkningar

/

Annons

Många ser med oro på framtiden – arbetslöshet, klyftor mellan människor i vårt land och krig i vår omvärld är några av de saker som oroar. Men trots stora utmaningar kan vi konstatera att det går bra för Sverige. Arbetslösheten sjunker, inte minst ungdomsarbetslösheten, ekonomin visar styrka och bostadsbyggandet har tagit fart. Den socialdemokratiskt ledda regeringen för en socialdemokratisk politik som gör skillnad. En politik som vill utveckla den svenska modellen.

Regeringen har nu suttit halva mandatperioden och sedan tillträdandet har cirka 110 000 fler människor ett jobb att gå till. Svensk tillväxt har den högsta tillväxttakten på över fyra år. Dessutom upplever samhällsbygget det största investeringsprogram Sverige sett under 2000-talet: i jobb, skola, välfärd och bostäder.

För att stärka samhällsbygget investerar vi 60 miljarder kronor per år i att bygga fler bostäder, vägar och järnvägar samt för att anställa fler i välfärden. Det ger jobb nu och bygger Sverige starkt för framtiden. Samtidigt sänker vi arbetsgivaravgifterna kraftigt för enmansföretagare som gör sin första anställning och har fattat beslut om en ny exportstrategi för Sverige så att fler företag kan exportera. Det är ytterligare åtgärder för att bekämpa arbetslösheten.

Men många jobb kräver utbildning och kunskap. Därför har regeringen satsat på ett nytt kunskapslyft med 50 000 nya platser 2016, så att människor kan utbilda sig för att ta jobb där kompetent arbetskraft saknas idag. För att stärka skolan anställs 4 000 fler lärare och annan personal, men resurserna ökar också till skolor med störst behov med nära en halv miljard kronor. Viktiga steg för att nå en jämlik skola med goda kunskapsresultat.

Skolans vikt går inte att överskatta, därför har vi också investerat i höjda löner för de skickligaste lärarna med flera tusen kronor i månaden och därtill byggt ut lärarutbildningen och skapat fler vägar in i läraryrket. Skickliga lärare, vet vi, är en av de enskilt viktigaste faktorerna för elevernas resultat.

För att öka kvaliteten i välfärden har regeringen permanentat ett resurstillskott på 10 miljarder per år till kommuner och landsting. Det innebär fler anställda undersköterskor, vårdbiträden och lärare.

Det finns många utmaningar kvar, men Sverige har nu slagit in på en väg där samhällsinvesteringar och utveckling av den svenska modellen går före skattesänkningar och vinstjakt i välfärden. Vår svenska modell bygger på hårt arbete, stark välfärd och ett land som håller ihop. Den ger alla chansen att leva ett liv de drömmer om – och den ligger till grund för ett Sverige att vara stolt över.

Susanne Eberstein

Riksdagsledamot (S) Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons