Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verksamheten vid ÖCB kan komma att utvidgas

Annons
Verksamheten vid ÖCB kan komma att utvidgas

Från halvårsskiftet läggs ÖCB ner och ersätts av en ny myndighet som tar över verksamheten och personalen i Sollefteå.

I direktiven från regeringen står klart och tydligt att enheten i sollefteå ska knytas till den nya myndigheten som förslagsvis kommer att heta Beredskapsverket.

Det finns stora chanser att ytterligare verksamhet kommer att föras över till Sollefteå. Bland annat för ÖCB diskussioner med andra myndigheter om samverkan när det gäller drift och förvaltning av IT-system.

Den nya myndigheten kommer att inbegripa delar av den verksamhet som idag ligger under Styrelsen för psykologiskt försvar, SPF, och Överstyrelsen för civil beredskap, ÖCB.

Regeringen säger i sitt direktiv att det ansvar Statens räddningsverk har för produktion av kommunala ledningsplatser bör överföras till nya myndigheten och då i Sollefteå. Det finns med andra ord en klar viljeinriktning från regeringen att överföra ytterligare arbetsuppgifter och därmed tjänster till kommunen.

Den kommitté som sett över organisationen för nya myndigheten slår också fast att verksamhet som i dag bedrivs av ÖCB och SPF på annan ort kan lokaliseras till Sollefteå.

- Hur många jobb det kan handla om är i dag omöjligt att veta, säger Erik Löfgren, informatör på ÖCB.

- Klart är att det finns förslag från organisationskommittén att föra över ytterligare verksamhet till Sollefteå.

I Sollefteå finns idag sju olika avdelningar som arbetar med drift och förvaltning av IT-system, drift och förvaltning av ledningsplatser, materielhantering av signalskyddsutrustning, ledningsträning vilket innebär utbildning och övning i krisledning, utbildningsadministration, informationsverksamhet samt administration.

Tillsammans är det nu 40 anställda och inom de närmaste månaderna kommer ytterligare 4 att anställas.

Det innebär att det bara återstår 16 personer innan de utlovade 60 tjänsterna är tillsatta.

Om ytterligare verksamhet enligt förslag överförs till Sollefteå kommer ännu fler jobb att tillskapas.

ingrid eldeklint

Mer läsning

Annons