Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vältalig Alf Svensson besökte företag i Ramsele

Annons
Vältalig Alf Svensson besökte företag i Ramsele

Näringslivet i glesbygden, var temat för Kristdemokraternas partiordförande Alf Svenssons besök i Ramsele på måndagen. Med på resan var också partiets riksdagsledamot från bygden, Jan Erik Ågren.

Svensson besökte Brorssons åkeri och Ramsele snickerifabrik. Mellan företagsbesöken bjöds partiordföranden på lunch i Prästgården. Alf Svensson lät sig väl smala av lokala specialiteter som lingondricka och messmör, men vad vet Kristdemokraternas ledare egentligen om Ångermanland?

-Jag borde veta mer, men Jan Erik håller mig underrättad, svarade Alf Svensson ärligt.

Men han visar sig dock vara väl förtrogen med frågor som rör skog och vattenkraft Dessutom tycker han att Härnösand är en mycket vacker stad.

Alf Svensson var också medveten om att förhållandena skiftar mellan fjällvärlden, kusten och inlandet.

-I den här regionen pekar ju inte alla kurvor uppåt, och därför är det värdefullt för mig att få veta både vad som är svårt och vad som är positivt, sa en partiordförande som gav uttryck för en medvetenhet om att Sverige faktiskt inte bara kan fungera inom Stockholms tullar.

-Ska Sverige leva måste småföretagen och jordbruken få bra villkor, fortsatte han.

För att förbättra tillväxten bland småföretagen i glesbygden erbjöds det gamla vanliga receptet. Alf Svensson predikade sänkta skatter, på såväl jordbruk, som diesel och förmögenhet. Dessutom förordades en ökad satsning på vägtrafiken. Detta var något som uppskattades vid Brorssons åkeri. Ägaren Torbjörn Brorsson, bekräftar att däckkostnaderna halverats sedan väg 331 rustats upp.

Alf Svensson vill också slopa fastighetsskatten och ersätta den med en kommunal avgift för varje hus på upp till 2.600 kronor. Något som inte direkt skulle gynna fastighetsägare i glesbygden.

-Men det blir ju inte bättre i här för att man försämrar för tillväxtregionerna, försvarade sig Svensson och nämnde Åre som exempel på en norrlandskommun som också drabbas hårt av den högs fastighetsskatten.

Kommunikationer och infrastruktur var andra viktiga glesbygdsfrågor som Alf Svensson tog upp under besöket i Ramsele.

-Avvecklingen av flyget är ett stort hot mot företagsamheten i glesbygden, men jag har tyvärr inget färdigt åtgärdspaket att bjuda på, sa Alf Svensson.Karin Lagerström

1 Framtidstro.

Alf Svensson och partikamraten Jan Erik Ågren samtalar om villkoren för näringslivet i glesbygden.

2 Samförstånd.

Alf Svensson och Torbjörn Brorsson är båda nöjda med besöket på Brorssons åkeri.

2b

Torbjörn Brorsson berättar för Alf Svensson om hur det är att driva åkeri i Västernorrlands inland.

3 Minns du hur det var 1985?

Jan Erik Ågren studerar gästboken och ser att det var 17 år sedan Alf Svensson senast besökte Prästgården i Ramsele. Då bjöds det på bäver, men i år serverades tjäder och laxfjäril.

4. Glada miner.

Torbjörn Brorsson hoppas att Alf Svenssons ord inte enbart ska vara tagna ur luften.

Foto: Stefan Sundkvist

Mer läsning

Annons