Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals abonnenter utan telefon

Annons
Tusentals abonnenter utan telefon

En avgrävd telekabel utanför Sollefteå drabbade 6 500 abonnenter i Sollefteå och Strömsunds kommuner i går.

I stort sett alla orter, utom själva stadskärnan i Sollefteå, var utan telefon hela dagen i går.

Men även företag inne i Sollefteå drabbades. Bland annat hade Telitel ingen möjlighet att använda internet och en stor del av teletrafiken fick skötas med radiolänk.

Tekniker från Telia arbetade hela dagen med att skarva ihop ledningar som grävts av, men pressjouren hade ingen uppgift än att telefontrafiken skulle vara igång tidigast klockan 18.

Det är bara en månad sedan samma abonnenter som i går var utan telefonförbindelse ett dygn.

För räddningstjänsten innebar det utryckning till ett stort antal platser - inte för att släcka bränder, utan för att vara den länk som kan larma SOS.

När det stod klart att den avgrävda kabeln inte skulle vara lagad förrän sent på eftermiddagen skickades brandbilar till Edselegården, Graningegården och Långsele. Dessutom var brandstationerna i Ramsele, Junsele och Näsåker bemannade hela dagen i går.

- Vi har skyldighet att kunna rycka ut vid ett larm och då måste folk kunna nå oss. De som behöver komma i kontakt med larmcentralen måste ta sig till de platser där vi har räddningstjänstpersonal som kan förmedla kontakt, säger jourhavande brandmästare i Sollefteå.

gaje blixt

Mer läsning

Annons