Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistsamarbetekan gynna hela länet

Annons
Turistsamarbete

kan gynna hela länet

Stiftelsen Nämforsen vill se ett utökat turistsamarbete i Västernorrlands län. Under gårdagen arrangerades ett diskussionsmöte där man drog upp riktlinjerna för en framtida samverkan inom kulturturismen.

- Samarbetet kan vara en förutsättning för att vi skall överleva, säger Urban Sjödén, ordförande i Stiftelsen Nämforsen.

Vid gårdagens möte i Sollefteå deltog representanter från länsstyrelsen, landstinget, Länsmuseet, Sollefteå kommun och Stiftelsen Nämforsen. Stiftelsen är initiativtagare både till mötet och det planerade samarbetet.

Urban Sjödén poängterar att det hela fortfarande befinner sig på idéstadiet men berättar att det inledningsvis handlar om att bygga upp ett nätverk mellan Stiftelsen Nämforsen i Sollefteå kommun, Styresholm i Kramfors, Gene Fornby i Örnsköldsvik, Hemsön i Härnösand samt Svartviks industriområde i Sundsvall.

- Om alla visar sig intresserade kan vi bilda en grupp där man gemensamt bollar idéer om hur vi på olika sätt kan stötta varandra, säger Urban Sjödén.

- Det kan handla om allt från en gemensam drift eller förvaltning till att stötta varandra genom hänvisningar, gemensamma projekt eller ekonomiskt. Alla tänkta intressenter är kulturinstitutioner med historisk förankring och borde ha betydande gemensamma intressen.

Orsaken till att Stiftelsen Nämforsen dragit igång diskussionen är att man har svårt att se en framtid strikt hållen inom kommunens gränser.

- Vi kan inte tro att lilla Sollefteå kan skjuta till medel så att stiftelsen skall kunna utveckla sina visioner och ideer på ett konstruktivt sätt, säger Sjödén.

- Det är över huvud taget svårt att få kulturturismen att bli självbärande; vi tror att gränsöverskridande samverkan gynnar alla inblandade. Bättre ekonomiska möjligheter är bara en av många fördelar. Samarbetet kan vara en förutsättning för att vi skall överleva över huvud taget.

Nyligen genomförda undersökningar visar att "hemmaturismen" - i turistens egen hemtrakt eller region - ökar över hela landet.

- Det passar oss alldeles utmärkt och det är viktigt att vi nu håller oss i framkanten och satsar på det här, summerar Sjödén.

katarina östholm

Mer läsning

Annons