Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre återvinningsstationer försvinner

/
  • Vid den nedlagda macken i Forsmo finns en av de återvinningsstationer som kommer att tas bort.
  • Eftersom återvinningsstationen i Tjäll inte uppfyllde FTI:s krav kommer den också att avvecklas.

Återvinningsstationerna i Viksmon, Forsmo och Tjäll ska tas bort. Nu riskerar förpackningar och tidningar att hamna i soporna, trots att de som köper förpackningarna betalar för att de ska återvinnas.

Annons

Våren 2007 meddelade FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB) att ansvaret för återvinningsstationerna i Viksmon och Forsmo skulle upphöra. FTI ansåg också att återvinningsstationen i Tjäll skulle avvecklas eftersom den inte uppfyllde deras krav.

I en skrivelse till FTI motiverade samhällsbyggnadskontoret nyttan med att stationerna skulle finnas kvar, men FTI vidhöll sitt beslut. Sedan dess har kommunen fraktat förpackningarna till den ordinarie återvinningen.

– I första skedet tyckte FTI att det var för litet befolkningsunderlag och för att stationerna inte ligger utanför någon affär, säger Elov Strömqvist, ansvarig för avfallshantering på samhällsbyggnadskontoret i Sollefteå. Någonstans måste de väl dra gränsen, men vi tycker att orterna är tillräckligt stora.

Elov Sundqvist menar att det finns en risk att tidningar och förpackningar nu hamnar i soporna.

– Vi tycker inte det är bra. De som köper förpackningen har ju betalat för att den ska återvinnas. Nu får de ju betala två gånger, dels för att de betalat för återvinningen när de köpt varan och dels för den kommunala sophanteringen.

Mer läsning

Annons