Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trångt på rehab

Annons
Trångt på rehab

- arbetsmiljön måste förändras

Det är trångt på rehabiliteringsavdelningen på Sollefteå sjukhus.

Personalen kan inte alltid arbeta på ett arbetsmiljörätt sätt

- Men vi trivs ändå. Vi försöker göra det bästa möjliga av vad vi har. Och vi har fått en liten förbättring, eftersom vi fått ett förrådsutrymme där vi kan ställa undan en del av de hjälpmedel som behövs, säger Rose-Marie Henriksson, avdelningschef för Rehab. avd 37 - eller "gamla tvåan", som de som arbetat länge kallar avdelningen. Kommunens rehabiliteringsavdelning ligger i samma hus en trappa upp.

Arbetsmiljöinspektionen kräver att toalettutrymmen, dataarbetsplatser och läkemedelshantering skall förbättras.

Det är utrymmet vid toalettstolar och tvättställ som är mest akut.

- Det skall vara 80 centimeter utrymme på båda sidor för att man skall kunna hjälpa en patient, men här är det bara 20 centimeter, säger Rose-Marie Henriksson.

- Och det är trångt även när man skall hjälpa en patient in i toalettrummet. Ibland måste vi vara tre som hjälps åt, och då kan det bli svårt, säger Synnöve Sjödin.

Rehabavd 37 vid Sollefteå sjukhus är en geriatrisk rehabiliteringsavdelning med 18 platser. Patienterna stannar mellan 2 dagar och 3 månader och får hjälp att komma tillbaka till ett så bra liv som möjligt efter en stroke eller en höftoperation. Reumatikergrupper tas också emot vid ett par tillfällen varje år. Avdelningen har tidigare varit vårdavdelning och inget i inredningen har ändrats sedan dess.

- Det är därför toalettutrymmena inte är rätt dimensionerade, säger Rose-Marie Henriksson.

Hon är mindre bekymrad för dataarbetsplatserna och lokal för läkemedelshantering som också måste ändras.

- Vi saknar ett dragskåp som krävs när vi skall ge penicillinsprutor, men det händer kanske en gång per år, säger Rose-Marie Henriksson.

Men även om dragskåpet är den enda utrustning som saknas är rummet litet och inte avskilt.

En dataarbetsplats trängs tillsammans med diverse material i ett mindre rum - och köket i samlingsrummet används av både personal och patienter.

- Vi hoppas att man skall kunna anpassa lokalerna här till den verksamhet som bedrivs och jag veta att det jobbas för fullt med det. Vi har ännu inte haft några akuta skadeproblem, men personalen blir äldre och en arbetsmiljö där det är så trångt som här innebär att skadorna kan komma, säger Rose-Marie Henriksson.

gaje blixt

Rose-Marie

Henriksson är avdelningschef vid Rehab avd 37.

Trångt.

Att hjälpa en patient vid toalett och tvättfat är inte alltid lätt. Synnöve Sjödin och Gudrun Frestadius hjälper kollegan Thea Olofsson som agerar patient.

Dataarbetsplats

på avdelning 37.

Läkemedelsförrådet

har inget dragskåp och behöver dessutom en avskild plats.

foto: gaje blixtMer läsning

Annons