Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tingsförhandlingar - men ingen tingsrätt

Annons
Tingsförhandlingar - men ingen tingsrättDet kommer även fortsättningsvis att hållas ting i Sollefteå, trots att tingsrätten läggs ned. Tingshusets framtid är oklar och det är ännu inte beslutat var tingsförhandlingarna skall hållas.

Från och med mars månad försvinner Sollefteå tingsrätt efter beslut av domstolsverket. Landets minsta tingsrätt blir ett minne blott.

Även namnen Härnösands tingsrätt och Örnsköldsviks tingsrätt försvinner och en gemensam ny myndighet bildas med namnet Ångermanlands tingsrätt. Den startar sin verksamhet den 25 februari med fyra domare i Härnösand och två i Örnsköldsvik.

Det blir domarna på respektive ort som får åka till förhandlingarna i Sollefteå.

Enligt lagman Lars Göran Eriksson vid Härnösands tingsrätt kommer tingsförhandlingar i Sollefteå att hållas en gång i månaden.

De stora avstånden till tingsrätterna i Örnsköldsvik och Härnösand är en av anledningarna att Sollefteå blir kvar som tingställe.

Det är också viktigt att rättskulturen finns kvar i någon form i Sollefteå enligt Lars Göran Eriksson.

- Den personal som är kvar i Sollefteå erbjuds anställning i Härnösand och kan pendla och få ersättning för det under en övergångsperiod, säger Lars Göran Eriksson.

Den nuvarande lagmannen i Sollefteå har fått förordnande vid Svegs tingsrätt.

För nämndemännen blir det inte heller någon större förändring, när tingsförhandlingarna även i fortsättningen kommer att finnas i Sollefteå.

- Den nämndemannautredning som riksdagen tillsatt skall inte ha något förslag klart förrän efter nästa val. Bland annat skall ersättningsreglerna, nomineringsförfarandet och domkretsindelningen ses över, säger Birgitta Lind, ordförande i Sollefteå nämndemannaförening.

Hon är glad att det fortfarande kommer att hållas ting i Sollefteå, men tycker att det är tråkigt att tingshuset inte längre kommer att vara ett hus för tingsrätten.

- Riksdagen har slagit till bromsarna när det gäller nedläggning av tingsrätter, men tyvärr hann Sollefteå läggas ned först. Det är Sveriges minsta tingsrätt - men ett fantastiskt hus, säger Birgitta Lind.

gaje blixtSollefteå

blir tingsplats - men utan egen tingsrätt. Den 25 februari är sista dagen för Sollefteå tingsrätt. Ångermanlands tingsrätt blir den nya myndigheten för rätterna i landskapet. Birgitta Lind, ordförande i Sollefteå nämndemannaförening hoppas på en bra användning av det gamla tingshuset.

foto: stefan sundkvist

Mer läsning

Annons