Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkrav väcker oro och ilska hos lärare

/

Elever som inte får den hjälp de behöver, otrygghet, sämre resultat, svårigheter att följa skollagen och fler sjukskrivningar bland personalen.
Det tror lärarna på Vallaskolan blir några av konsekvenserna när barn- och skolnämnden måste spara 20 miljoner kronor nästa år.

Annons

Tidningen Ångermanland har tidigare berättat om den ekonomiska kris som råder inom skolan i Sollefteå. Enligt barn- och skolnämndens ordförande Åsa Sjödén (S) finns det inget annat val än att säga upp folk när 20 miljoner kronor måste sparas.

Och det är just nedskärningar bland personalen lärarna på Vallaskolan är oroliga över.

– Vi är ju få redan som det är. Det kommer inte att finnas tid för barn med särskilda behov eller för de som ligger långt fram och behöver stimuleras extra, säger Sofia Tingelöf.

Hon och kollegorna Anders Qvist och Sofie Kristoffersson tror att resultaten kommer att bli sämre, att fler elever hamnar på glid, att skolket kommer att öka och att det blir stökigare på skolan om personal försvinner.

– Det kommer att bli ännu svårare än vad det redan är att rekrytera lärare hit.

De tycker också att politiker och tjänstemän målar upp en felaktig bild; att de påstår att det fungerar bra inom skolan fast det enligt lärarna inte alls gör det.

– Det känns som att vi talar två olika språk, säger Anders Qvist.

På frågan om de någonsin funderat på att byta jobb svarar alla tre lärare ja. Inte på grund av att de ogillar jobbet i sig, men på grund av stressen och de allt sämre förutsättningarna.

– Jag älskar egentligen det här jobbet, men jag får inte tillräckligt med resurser för att nå dit jag vill, säger Sofia Tingelöf.

– Skollagen säger att man måste hjälpa alla elever på rätt nivå. Det gör vi knappt i dag, och det blir omöjligt om vi ska spara mer, säger Anders Qvist.

I dag är det dubbelbemanning på vissa matte- och svensklektioner på Vallaskolan, vilket fungerat väldigt bra enligt lärarna.

– Men det är väl just sådana saker man kommer att dra ner på nu.

Samtidigt är de medvetna om det ekonomiska läget, och har förståelse för att kommunen måste spara.

– Men de måste omstrukturera och se saker mer långsiktigt. Dessutom måste politikerna våga ta obekväma beslut, man kan inte göra alla nöjda, säger Anders Qvist.

– Allt vi vill är att alla elever ska få hjälp, och att vi ska ha resurser så att vi kan hjälpa dem.

Mer läsning

Annons