Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteås äldsta gymnastikförening fyller 65 år

Annons
Sollefteås äldsta gymnastikförening fyller 65 år

När Sollefteå Gymnastikklubb drar igång ett träningspass skulle många yngre ha problem att hänga med. Trots att de flesta har passerat sjuttioårsstrecket präglas dans, jogging och stretching av energi och viljestyrka. Ledaren Laila Andreassen håller i tre pass per vecka.

Sollefteå Gymnastikklubb, SGK, grundades 1937 under namnet Sollefteå Kvinnliga Gymnastikklubb. Så småningom tog man bort ordet "kvinnliga" och vips var det också många män som hittade till klubben.

I år fyller SGK sextiofem och måste därmed betecknas som en synnerligen aktiv pensionär. Ett femtiotal medlemmar samlas måndagar, onsdagar och torsdagar för att träna leder, muskler, lungor. Men det som är nyttigt för kroppen är också nyttigt för själen; här är en glädje och en gemenskap som inte går att ta miste på och om kroppen fungerar bra så blir hela livet så mycket lättare.

I dag kör man ett timslångt träningsprogram som innehåller allt från rytmisk gymnastik till stretching och språngmarsch - så långt och fort man orkar. De flesta verkar vara väl införstådda med de olika övningarna, som utförs till diverse popmusik och schlager.

- Till varje träningstillfälle kommer det ett fyrtiotal personer, berättar Laila.

- Tack vare att vi nu samarbetar med SPRF har vi också fått många yngre pensionärer hit. Det är ju inte någon pensionärsgymnastik egentligen, det är gymnastikprogram för alla!

Själv bär Laila Andreassen syn för sägen. Trots att hon snart fyller 80 år är hon vig och stark med ungdomliga blå ögon. Hon skrattar när hennes ålder kommer på tal.

- Åttio år, vad är det? Jag bryr mig inte om vad jag fyller, jag lever ett bra liv ändå.

Laila Andreassen har varit gymnastikledare under femton år. Hon säger att det inte är lätt att få tag på ledare till verksamheten och att hon skall fortsätta så länge det känns bra.

- Jag har själv gått på gymnastik alla år innan jag gick i pension, så jag vet vad det kan ge! säger hon.

katarina östholm

0620-257 90

katarina.ostholm@tidningen.to

Mer läsning

Annons