Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteåbo misstänks ha planerat flera mord

En Sollefteåbo har anhållits, misstänkt för att ha förberett mord på flera personer. I dag fredag avgörs det om mannen släpps fri eller häktas.

Annons

Polisen kom mannen på spåren tack vare tips från allmänheten. Uppgifterna ansågs direkt så pass allvarliga att mannen anhölls i sin frånvaro.

Enligt SVT Mittnytt har mannen, 31 år, skrivit dödshot i sociala medier den senaste veckan

Under onsdagen hittades mannen av polis, som direkt tog honom i förvar.
– Brottsmisstanken är att den här mannen förberett för mord på flera personer, säger kammaråklagare Staffan Blyberg.
– De uppgifter vi har fått ger anledning att anta att han har planerat för att döda flera människor. På basis av vad vi vet är mannen i det här läget skäligen misstänkt.
Hittills är polis och åklagare mycket förtegna med uppgifter rörande mannen och vilken slags tips eller hotbilder det ska handla om. Hur gammal Sollefteåbon är, och om han sedan tidigare är dömd eller känd av polisen, är fortfarande oklart.
– Misstankegraden är svag, det är ett litet samhälle och av hänsyn både till honom och den pågående utredningen vill jag inte lämna ut sådana uppgifter eller uppgifter som gör att han kan identifieras. Jag kan bara bekräfta att det är en man som är bosatt någonstans i Sollefteå kommun, säger Staffan Blyberg.
Under torsdagen förhördes mannen av polisen.
– Han har delgetts den här misstanken och fått möjlighet att förklara sig, säger Staffan Blyberg.
Mannen förnekar dock brott och säger att han inte haft för avsikt att begå några mord.
Just nu arbetar polisen med den tekniska bevisningen i fallet. Det handlar både om tips som inkommit från allmänheten samt uppgifter som på andra vägar kommit till polisens kännedom. Staffan Blyberg bekräftar att man ser mycket allvarligt på situationen:
– Om det bedöms vara någon som helst risk, om vi hittar minsta stöd för brottsmisstanken, kommer mannen att begäras häktad, säger Staffan Blyberg.
– Men om misstankarna visar sig vara obefogade så försätts han på fri fot. Jag vill dock understryka att det i sådana fall inte finns någon som helst risk förknippad med det.
Beslut om eventuell häktning fattas i morgon, fredag.

Mer läsning

Annons