Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå näst otryggast i Sverige

/

Sollefteå är landets näst otryggaste kommun. Antalet våldsbrott och bränder är två av de avgörande faktorerna i den nationella rankning som nu presenteras av SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Annons

Sollefteå låg illa till redan i fjol. Då låg kommunen på plats nummer 284, men har nu alltså halkat ned ytterligare ett pinnhål.

Fyra jämförelsefaktorer utgör basen för SKL:s undersökning: antalet anmälda våldsbrott, antalet utvecklade bränder i byggnad, antal anmälda stöld- och tillgreppsbrott samt antal inskrivna på sjukhus i minst ett dygn till följd av oavsiktliga skador. Statistiken räknas ut på antalet incidenter per 1000 personer.

Majed Safaee, kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun, tycker att statistiken kan bli missvisande för glesbygdskommuner.

– Titta på våldsbrotten, till exempel, där Sollefteå ökade med 59 procent, säger han.

– Det beror ju på att det är så pass få redan från början, vilket gör att procentsiffran förändras kraftigt om det bara sker några till under ett år – det är ju knappast tal om våldsamt eskalerande massbrottslighet, säger han.

– Undersökningen försöker ju föra samman material med en väldig bredd under någon slags gemensam flagg. Var för sig kan delarna vara viktiga att titta på – till exempel att det tar så lång tid för polisen att svara på larm – men som helhet kan det kännas konstruerat.

Även Härnösand och Kramfors befinner sig på listans nedre halva – Kramfors på plats 270 och Härnösand på plats 232. Sundsvall ligger inte heller speciellt bra till, på plats 239.

Personskadorna är oförändrade i Kramfors och Härnösand men har minskat i Sollefteå. När det gäller bränder är siffran oförändrad för Sollefteå och Härnösand medan Kramfors kan uppvisa en minskning. Andelen stölder och tillgrepp har minskat i Härnösand medan situationen i Kramfors och Sollefteå är oförändrad.

Totalt kostar olyckorna ca 65 miljarder kronor årligen i Sverige. En fjärdedel, drygt 16 miljarder, drabbar kommuner och landsting.

– Att minska olyckorna handlar naturligtvis först och främst om att skydda medborgarna, säger Helena Lindberg, generaldirektör på MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Samtidigt ser vi att kostnaden för samhället för olyckor är väldigt hög och att det finns en sparpotential, även ett fåtal procents minskning ger stora vinster. Det är en viktig gemensam uppgift att genom utvärdering och forskning hitta effektiva åtgärder.

Brott, olyckor och bränder kan innebära en ansenlig kostnad för den enskilda kommunen.

– Detta är enorma summor som istället skulle kunna gå till annat, så förutom att minska lidandet för människor som råkar ut för olyckor, kan ett effektivt säkerhetsarbete i kommunen också vara ett sätt att minska kostnader, säger Håkan Sörman, vd på SKL.

Mer läsning

Annons