Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå alpina lämnar Paralympics

/
  • Alpina klubben i Sollefteå drar sig ur samarbetet med PWWC,  vinterolympiaden för funktionshindrade, när den alpina inriktningen läggs ner på skidgymnasiet.

Alpina klubben i Sollefteå tänker inte längre vara medarrangör till PWWC. Kommunen betonar dock att tävlingens framtid inte är hotad.

Annons

I lördags berättade Tidningen Ångermanland om Alpina klubbens planer på att dra sig ur samarbetet med PWWC, vinterolympiaden för funktionshindrade, när den alpina inriktningen läggs ner på skidgymnasiet. I söndags fattades alltså beslutet av en enig styrelse – klubben tänker inte längre hjälpa till.

– Vi får ju så mycket hjälp av eleverna på skidgymnasiet vid arrangemanget att det blir svårt att genomföra det utan dem. När alpina inriktningen försvinner minskar ju elevantalet, säger ordförande Roger Svensson.

Att det praktisk blir svårt att hjälpa till vid PWWC utan eleverna är alltså en av orsakerna till att Alpina klubben inte längre deltar. En annan anledning är att de vill markera att de tycker att kommunens beslut att lägga ner den alpina inriktningen är fel. Ett beslut som fattades i torsdags i förra veckan av en oenig barn- och skolnämnd.

– Vi protesterar starkt mot detta. Det är ju konstigt att de bygger ut Hallstaområdet för x antal miljoner och sedan lägger ner utbildningen, säger Roger Svensson.

Han är nu orolig för att de barn och ungdomar som i dag är aktiva i klubben kommer att sluta åka skidor, eller rentav flytta från Sollefteå.

– De vill ju gå på skolan sen, och när den möjligheten försvinner vet jag inte hur det blir. Men jag tror inte att sista ordet är sagt ännu.

Han är också bekymrad över hur klubben ska klara av att arrangera andra tävlingar i framtiden utan hjälp från elever och föräldrar på utbildningen.

Även föräldrar, elever och lärare har riktat massiv kritik mot att inriktningen läggs ner. Kommunen har försvarat beslutet och menar att det är orimligt att Sollefteås skattebetalare ska bekosta utbildning för elever från andra kommuner, få elever från Sollefteå väljer inriktningen.

Dessutom poängterar politikerna att utbildningen är väldigt kostsam för kommunen, medan kritikerna tvärtom säger att Sollefteå skulle tjäna på att ha utbildningen kvar.

Angående att Alpina klubben nu hoppar av PWWC vill Sollefteå kommun betona att tävlingen inte är hotad. Samtidigt säger de att de tycker att det är tråkigt att samarbetet upphör.

– Det beklagar vi, men kommunen kommer att kontakta PWWC och höra med dem vilket behov som finns. Därefter kommer vi att hitta nya samarbetsformer, det är ingen fara för tävlingen, det kommer att lösas, säger Majed Safaee, kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun.

Exakt hur de nya samarbetsformerna kommer att se ut är ännu för tidigt att säga.

Tidningen Ångermanland har under måndagen försökt nå generalsekreteraren för PWWC för en kommentar, dock utan framgång.

Mer läsning

Annons