Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samråd kring skoterlederna

Annons
Samråd kring skoterlederna

I Sollefteå finns cirka 3 000 snöskotrar och ungefär 300 skoterägare är medlem i en skoterklubb.

I kommunen finns ett väl utbyggt skoterledsnät som klubbarna ansvarar för.

Samtidigt som ledsystemet byggs ut strävar klubbarna efter att lederna ska bli färre. tidigare fanns fler alternativa leder medan man i dag försöker binda samman orterna mer effektivt.

En skoterklubb med representanter för olika klubbar i kommunen samt samhällsbyggnadskontoret och fritidsförvaltningen samråder innan en ny led ställs iordning och givetvis måste berörd markägare ge sitt tillstånd.

Men ibland uppstår ändå gnissel mellan skoterklubbarna och boende som anser att leder dras på olämpliga ställen som alltför nära bostadshus.

- Då ska man ha i åtanke att en del leder uppstår mer spontant utan att vara sanktionerade av klubbarna, säger Curt Göran Forsgren på samhällsbyggnadskontoret.

- från klubbarna jobbar man hårt för att få bort trafik från bebyggelse.

Ofta förläggs lederna längs kraftledningsgator där det ändå är röjt men ibland är det oundvikligt att leder går i närheten av bebyggelse.

- Det kan handla om att klubbarna vill få bort skotertrafiken från vattendrag där isarna kan vara svaga, säger Curt Göran Forsgren.

I vissa fall handlar det alltså om att göra en avvägning mellan att riskera drunkningstillbud eller att ha en led som av vissa kan uppfattas som störande.

- På platser där det uppstått spontana leder kan det vara en fördel att göra leden officiell så att säga.

- Då kan man stävja busåkningen med skyltar om begränsad hastighet. Som det är nu finns risken att att man kör extra fort på inofficiella leder för att det inte ska synas vem man är.

ingrid eldeklint

Mer läsning

Annons