Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ramsele Framtid vill stoppa rivningsplanerna

Annons
Ramsele Framtid vill stoppa rivningsplanerna

Ta en "time-out" och skjut upp rivningsplanerna i Ramsele. Det kräver Ramsele Framtid i en skrivelse till Sollefteå kommun. Föreningen vill fortfarande köpa det övergivna bostadsbeståndet och tar hjälp av nya uppgifter från regeringshåll.

För ett par veckor sedan träffade representanter från Ramsele Framtid bostadsminister Lars-Erik Lövdén i samband med ett möte i Hoting. Där fick föreningen reda på att bostadsbolagets- och kommunens avtal med Bostadsdelegationen inte ensidigt innebär avveckling och rivningar. Kommunen är också skyldig att lägga fram utvecklingsplaner för den framtida bostadspolitiken.

- Vi har inte fått höra några utvecklingsplaner, säger Ing-Marie Nilsson från Ramsele Framtid.

Bostadsfrågan i Ramsele har engagerat väldigt många och är av största betydelse för bygdens framtid. Ramsele Framtid ville köpa de nu tömda husen för en billig penning. Föreningen var villig att betala cirka fem miljoner kronor.

Det kunde inte säljaren gå med på. Husen är nämligen bokförda till ett värde av 55 miljoner kronor och så stor förlust ville man inte göra.

- Egentligen är de inte värda någonting. Flera av dem kräver dessutom stora investeringar, upp emot 25 miljoner kronor, berättar Nilsson.

Av bostadsministern fick föreningen också höra att det från och med den 1 juli i år inrättas en ny myndighet, Bostadsmyndigheten, med betydligt större resurser än den gamla "bostadsakuten". Den nya myndigheten ska bland annat ta itu med de kommunala bostadsbolagens övervärderade fastigheter.

På så sätt hoppas Ramsele Framtid att det låsta läget ska kunna låsas upp. Om värdet av de nu kallställda husen i Ramsele skrivs ner kan föreningen trots allt kanske köpa dem.

- Vi har många idéer för husen, till exempel ungdomsbostäder, säger Ing-Marie Nilsson.

Senare den här månaden var det tänkt att bostadsbolaget skulle bestämma sig om när de aktuella husen i Ramsele, på Torggatan och Ånget, skulle rivas. Nu kräver istället Ramsele framtid att man först redovisar sina utvecklingsplaner och sedan inväntar den nya bostadsmyndigheten och de nya förutsättningar den ger.

- Vi är fortfarande intresserade av att skapa en långsiktig framtidstro i vårt samhälle och vi vill påminna om att alla möjligheter för hyreshusen i Ramsele skall undersökas för alternativ användning eller försäljning, skriver föreningen till kommunstyrelsen.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons