Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisbelönt författare i Sollefteå

/
  • Tove Alsterdal har sommarhus i Kungsgården, Bjärtå, i Kramfors kommun och spenderar somrarna i Ångermanland.
  • Tove Alsterdal har sommarhus i Kungsgården, Bjärtå, i Kramfors kommun och spenderar somrarna i Ångermanland.

Journalist, författare och dramatiker – på tisdagen gästade mångsysslaren Tove Alsterdal Sollefteå för att prata om sin bok "I tystnaden begravd".
– Boken bygger på en släkthistoria, men är ändå helt fiktiv. Det har varit ett spännande arbete, säger hon.

Annons

Tove Alsterdal inledde besöket i Sollefteå med en författarfrukost på Dahlbergs bokhandel. Evenemanget var populärt; mycket folk hade kommit för att lyssna och samtala.

– Jag skriver om uppbrott och om rötter, om en människas möjlighet att skapa sig själv. Om kärlek och människors drömmar om ett bättre liv.

Toves senaste bok, kriminalromanen "I tystnaden begravd", utspelar sig i Tornedalen där Toves mamma är uppvuxen. En kusin till mamman emigrerade till forna Sovjetunionen på 30-talet, och delar av boken bygger på hans historia.

– Det är helt fiktivt, men ändå inte. I Tornedalen har konflikterna varit vilda och drömmarna starka. Det är Sverige, men ett annat Sverige.

Bokens huvudperson Katrine reser till Kivikangas långt upp i norr och söker sig fram i spåren av sin släkt. När hon reser dit vet hon inte att ett mord nyligen begåtts i trakten. Romanen blir till en släktkrönika som sträcker sig från Tornedalen in i Karelen och det fallna Sovjetimperiet.

– Jag har gjort massa research och trampat runt i mina karaktärers spår, verkligheten är sällan den man tror.

"I tystnaden begravd" nominerades till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska deckarakademin och hamnade på en andraplats.

– Det var jättekul att bli nominerad och hedrande att komma tvåa.

Tove Alsterdal debuterade som författare 2009 med boken "Kvinnorna på stranden". Tidigare har hon arbetat som journalist och dramatiker i över 20 år. Hon har bland annat skrivit manus för radions julkalender, filmmanus med Helena Bergström och varit nyhetsreporter och redaktör på radio och TV.

Toves besök är en del i en satsning på just författarbesök som Dahlbergs bokhandel drivit under hösten och som ska pågå i tre år. Ibland, som den här gången, sker besöken i samarbete med Sollefteå bibliotek. På tisdagskvällen gör Tove Alsterdal även ett besök där.

– Tanken är att levandegöra boken, att få ut något mer än vid en vanlig signering. Målet är att arrangera en kultur- och litteraturvecka 2015, vi hoppas att det kan locka turister, säger Magdalena Desén som driver bokhandeln tillsammans med sin man Jörgen.

Mer läsning

Annons