Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya lokaler för demensboendet Aspen

Annons
Nya lokaler för demensboendet Aspen

Gruppboendet Aspen flyttas till Ärtriksvägen.

Efter fyra år i provisoriska lokaler i före detta vårdhem 1, skall de boende på Aspen få nya, moderna bostäder med egna toaletter. Kommunen äger huset vid Ärtriksvägen, men hyr de nuvarande lokalerna av landstinget.

I dag delar flera av de boende på hygienutrymmen och lokalerna har långa korridorer och stora ytor, som inte är anpassade för modern demensvård och ett värdigt boende.

I tisdags beslutade vård- och omsorgsnämnden att begära pengar av kommunstyrelsen för ombyggnad av "vårdhem 2" på Ärtriksvägen för att kunna flytta Aspen dit.

Det skall bli ett modernt gruppboende för nio boende och inflyttning är beräknad under våren.

- Den här lösningen har varit ett önskemål länge från både personal och anhöriga och de kommer också att få vara med och säga sitt när ritningarna tas fram, säger Stig Rosberg (s), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Aspen var tidigare inrymt i Skärvstagården, men de boende flyttades till ett provisoriskt boende i vårdhem 1, ett provisorium som blivit fyra år långt.

Ett förslag om att göra ett demenscentrum i centrala Sollefteå med boendena Aspen och Linden, dagverksamhet och växelvård har skjutits på framtiden, men kan fortfarande bli aktuellt.

- Nu kan vi äntligen erbjuda bra miljö för både boende och personal, säger Stig Rosberg, som hoppas få kommunstyrelsens öra för projektet genom att visa på att investeringen samtidigt blir en besparing.

De kalkyler som gjorts visar att kostnaderna blir lägre och intäkterna högre. Vård- och omsorgsnämnden har räknat med en besparing på två miljoner kronor genom samordningseffekter.

Redovisningen i nämnden av dagsläget när det gäller budget visar på fortsatt ökade kostnader för sjuksköterskor inklusive stafettsjuksköterskor, sjukskrivningskostnader och kostnader för medicinskt färdigbehandlade. Övertidskostnaderna under juli och augusti blev tre miljoner kronor som kan jämförs med den "normala" kostnaden som är en halv miljon kronor varje månad för övertid inom äldreomsorg och handikappomsorg.gaje blixtAspen flyttas

till Vårdhem 2 på Ärtriksvägen. Det ger både personal och boende bättre arbetsmiljö. Samtidigt avvecklas vårdhemmet som institution, en avveckling som skulle ha varit genomförd för flera år sedan.

arkivfoto: stefan sundkvist

Mer läsning

Annons