Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny panncentral säkrar fjärrvärmen

/
  • Garnisonens gamla pannhus kommer åter till heders när Eon bygger en ny värmecentral på Nipan. Tomas Andersson berättar.

En ny värmecentral på 10 megawatt ska säkra tillgången på fjärrvärme i Sollefteå.

– Det blir ett system som kan köras separat vid behov, säger Tomas Andersson på Eons fjärrvärmecentral.

Annons

Den nya panncentralen hamnar på Nipanområdet.

– I samma lokal hade garnisonen sin centralvärmeanläggning, men den är utriven sedan många år, säger Tomas Andersson.

Den senaste hyresgästen i de cirka 300 kvadratmeter stora lokalerna var Energidalen; sedan nedläggningen har huset dock stått tomt och mest fungerat som förråd. Nu ska byggnaden tömmas och förberedas för sin nya funktion.

Både fjärrvärmecentralen och den mindre centralen på Övergård ligger på södra sidan älven. Nu får Remsle en egen panncentral som säkrar tillgången på norra sidan men också kan fungera som allmän systemförstärkning vid behov.

– Kulverten går ju över kraftverket, så om något skulle hända där så har ju Remslesidan en egen värmeförsörjning, säger Tomas Andersson.

I första hand är den nya värmecentralen dock tänkt att fungera som backup vid till exempel extrem kyla eller om det ordinarie fjärrvärmesystemet av någon anledning inte fungerar fullt ut. Strömbortfallet i februari, då fjärrvärmen försvann i nästan ett dygn, blev ett skrämskott som skyndade på beslutet:

– Vi jobbar löpande med att säkra upp systemen, det handlar ju om driftsäkerhet gentemot våra kunder och att fjärrvärmen alltid ska fungera, säger Tomas Andersson.

– Men det är klart att det som hände i februari spelar in i beslutet att installera en panna här på Nipan.

Efter februarihändelsen träffade Eon både kommunen och bostadsbolaget för att diskutera vad som kunde göras. Den nya panncentralen är inte den enda förbättringen – elnätet har också delvis gjorts om och den ledning som gick sönder i februari går numera i marken.

Dessutom överväger Eon att förbättra sin reservkraft i form av en dieseldriven generator på plats i fjärrvärmecentralen.

– Om vi ska kunna köra de stora fastbränslepannorna krävs det kapacitet, de slukar mycket energi, konstaterar Tomas Andersson.

Men först och främst handlar det om värmecentralen på Nipan. Den nya pannan är en svensktillverkad oljepanna med en effekt på 10 mW. I början av februari kommer den att baxas in i lokalerna.

– Bara pannan väger 30 ton och är väldigt skrymmande, vi måste bygga om porten för att få in den över huvud taget, säger Tomas Andersson.

– Orsaken till att vi väljer en oljepanna är att vi behöver en panna som kan köras igång snabbt och på hög effekt. En biobränslepanna tar mycket längre tid att starta upp.

Hur ofta pannan tas i bruk återstår att se.

– Vi jobbar egentligen för att den inte ska behövas, säger Tomas Andersson med ett leende.

Mer läsning

Annons