Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordisk kulturbuss på resa i Sverige

Annons
Nordisk kulturbuss på resa i Sverige

En busslast med ungdomar från Finland, Island och Sverige är just nu på väg genom Sverige. I går, onsdag, stannade den till i Sollefteå. Bussen är ett skaparläger på hjul där man gör konst av de intryck som resan ger.

Kulturbussen är ett projekt som genomförs av föreningen Norden och är den första resan i sitt slag.

- Vi åker mellan den 15 och 27 juni från Stockholm till Finland och fortsätter sedan genom Sverige och Norge för att till sist återvända till Stockholm, berättar Yvonne Norrgård som svarar för de praktiska arrangemangen på resan.

- Vi har med oss nio nordiska ungdomar som samtliga studerar konst på ett eller annat sätt. Under resan arbetar de med olika konstverk som sedan kommer att ställas ut vid ett vernissage i Stockholm.

Aurny Laura DadaèÛttir och KristÌn Helga KarlsdÛttir kommer från Reykjavik och såg annonsen om resan i en tidning.

- Vi tyckte det lät spännande och ansökte om att få vara med, berättar de.

Båda går förberedande konstskola och hoppas att i framtiden få jobba med konst. Aurny är intresserad av målning, glaskonst och annat, KristÌn arbetar gärna med grafisk design eller film.

- Det är roligt att få tillfälle att vara med om en sådan här resa. Allt är inte som man väntar sig att det skall vara... säger de.

Hittills har kulturbussen bland annat besökt Härnösand, Jakobstad, Nykarleby och Helsingfors. I dag, torsdag, går färden vidare till Östersund och Trondheim för att sedan via Oslo återvända in i Sverige och tillbaka till Stockholm.

- Utställningen som resan så småningom skall resultera i kanske fångar något av den nordiska själen, den nordiska identiteten, tror Yvonne Norrgård.

Om utställningen blir mobil kan den så småningom kommturnera på de orter som kulturbussen besökt. Man gör också en videofilmsdokumentation av resan.

katarina östholm

0620-257 90

katarina.ostholm@tidningen.to

Mer läsning

Annons