Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket slängs felaktigt

/
  • Hans-Åke Eriksson på samhällsbyggnadskontoret betonar att ju mer som återvinns på rätt sätt, desto mindre sopor blir det att transportera till förbränning i Sundsvall.
  • Årets plockanalys av Sollefteåbornas hushållssopor genomfördes i Sundsvall.
  • På Sollefteås landsbygd där analysen genomfördes i år slänger invånarna i genomsnitt 5,86 kilo avfall i soporna per hushåll och vecka. I Sverige ligger den siffran på 8,13 kilo. I Sollefteå ingick 215 hushåll i analysen.
  • Det största problemet enligt Hans-Åke Eriksson är att mycket förpackningar och returpapper slängs i våra sopor.
  • 512 kilo avfall har analyserats. Hans-Åke Eriksson är nöjd med att väldigt lite farligt avfall, som till exempel sprayburkar, termometrar och läkemedel slängs i soporna. Per hushåll och vecka slängdes endast 3 gram farligt avfall i hushållssoporna i Sollefteå i år.

Vad slänger Sollefteåborna i soporna egentligen? Efter en avfallsanalys genomförd i oktober finns nu svaret på den frågan. Nästan 27 procent av det som slängs ska egentligen återvinnas.

Annons

För andra året i rad har Sollefteå kommun genomfört en så kallad "plockanalys". Drygt tre ton sopor har samlats in från ett specifikt område nedströms Sollefteå på norra sidan älven; från Tjäll till Skadom. Av dessa tre ton har 512 kilo analyserats.

Syftet är att undersöka mängden matavfall, farligt avfall och förpackningar i soporna. Årets analys visar alltså att drygt 27 procent av soporna felaktigt slängs i tunnorna; egentligen ska det återvinnas. Den siffran var ungefär densamma förra året. Men nästan inget farligt avfall eller elektroniskt avfall slängs.

– Det är främst glödlampor som hamnar i soporna. Folk vet kanske inte var man ska återvinna dessa, men det finns särskilda kärl på miljöstationerna, säger Hans-Åke Eriksson, chef på samhällsbyggnadskontoret.

Det största problemet är dock att olika typer av förpackningar i olika material inte återvinns. Förra året genomfördes analysen i centrala Sollefteå, och där slängdes något mindre förpackningar och returpapper. Totalt 1,27 kilo per hushåll och vecka. På landsbygden är motsvarande siffra 1,51 kilo. I Sverige 1,6 kilo.

– Jag tror det beror på att de har längre till återvinningsstationerna på landsbygden.

En annan skillnad mellan centralorten och landsbygden är att betydligt mindre matavfall slängs utanför själva stan. I centrala Sollefteå slängdes 3,31 kilo matavfall per hushåll och vecka i fjol och på landsbygden bara 1,8 kilo enligt årets analys. I Sverige ligger siffran på 3,9 kilo.

– Det är svårt att säga varför. Kanske har de djur och ger resterna till dem. Eller så komposterar de mer.

Flera kommuner i Sverige har börjat med matavfallsinsamling. Avfallet komposteras efter insamlingen och används till anläggningsjord. Eventuellt kommer även detta att införas i Sollefteå.

– Men först vill vi genomföra nästa års plockanalys och utifrån den ta ställning till i vilka områden vi ska samla in avfall. Eftersom så lite slängs på landsbygden kanske det är onödigt att samla in där, de kan kanske kompostera själva istället.

I dag ansvarar Förpacknings- och tidningsinsamlingen för Sollefteå kommuns återvinningsstationer. Många kommuner i Sverige ser dock positivt på att ansvaret för dessa istället skulle ligga hos kommunen själv. När detta eventuellt skulle bli verklighet i Sollefteå är dock oklart.

– Men i sådana fall får vi ju helt andra möjligheter att bestämma själva och kan sätta upp fler stationer.

Hans-Åke Eriksson hoppas att nästa års analys kan genomföras i hyreshusområden eftersom det inte gjorts tidigare.

– Det kan bli intressanta jämförelser. Jag hoppas också att bostadsbolagen kan satsa på fastighetsnära insamling vid hyreshusen.

Mer läsning

Annons