Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket asbest kvar att sanera

Upptäckterna av asbest vid ombyggnationer på Hallstahotellet i Sollefteå och gamla Konsumhuset i Kramfors är inga ovanliga händelser. Omkring 400 000 ton av det farliga ämnet tros finnas kvar i byggnader runt om i landet. Arbetsmiljöverket larmar nu dessutom om brister i säkerheten i sex av tio asbestsaneringar.

Annons

– Det är väldigt sällan som vi träffar på rena uppsåtliga övertramp, men vi ser allvarligt även på mindre överträdelser eftersom asbest är så farligt, säger Berndt Jonsson, distriktschef för arbetsmiljöverket i Västernorrland och Jämtland.

Arbetsmiljöverkets inspektioner visar att 21 av 117 kontrollerade företag i landet fick betala sanktionsavgifter sedan de genomfört asbestsanering utan tillstånd. Det slarvas också en del med säkerhetstänkandet vid saneringar.

– Bestämmelserna är rigorösa för hur man ska tvätta sig, ta hand om kläder, skapa undertryck i slussar och annat. Här går vi in mer på djupet på detaljerna än vad vi gör ifråga om allmänna arbetsmiljöfrågor, säger Berndt Jonsson.

Det är förbjudet att använda asbest i Sverige sedan 1982. Dammet som frigörs vid saneringar kan leda till bland annat lungcancer och mesoteliom, en elakartad tumör som dödar 100 personer varje år.

Företag som ägnar sig åt asbestsanering måste godkännas av arbetsmiljöverket. Personalen ska läkarundersökas och vara utbildade, liksom arbetsledarna måste ha särskild utbildning.

Utdömande av sanktionsavgifter kan vara ibland vara svårt, att till exempel bestämma hos vem som ansvaret vilar berättar Berndt Jonsson.

– Upptäcks asbest där det inte kunnat förväntas och man därefter agerar rätt är det förstås inte läge att ta ut avgiften.

När är problemet med asbest borta?

– Det ligger en bra bit bort eftersom det inte finns skyldighet att sanera all asbest. I vissa lägen kan asbest få byggas in under förutsättning att det markeras på ritningen och ritningar kan ju försvinna, säger Berndt Jonsson.

Mer läsning

Annons