Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med morötter på schemat

/

Grisgröt, gröngödsel och grönsaksprovning.

Eleverna på Resele skola fick uppleva en annorlunda skoldag när hemkunskapslektionen hölls på Nyttogården i Österrå.

Annons

Ämnet var egentligen hemkunskap. Men i stället fick elever och lärare dra på sig gummistövlarna och traska ut i Niklas Markies grönsaksodlingar.

Barnen fick tillfälle att träffa gårdsgrisarna, gulla med köttkaninerna, dra upp morötter ur den näringsrika myllan och provsmaka den ena grönsaken efter den andra.

Vitkålen gjorde – aningen oväntat – succé.

– Oj vad gott. Smakar som sockerärtor, sade flera elever.

Niklas Markie berättade att den nyttigaste kålen i världen växer i norra Sverige.

– På sommaren är det ljust jättelänge men ändå är det så svalt att växterna växer långsamt. Det gör dem proppfulla av nyttiga ämnen.

Ännu mer populära blev de prickiga Linderödssvinen; när de minsta griskultingarna vågade sig fram ur snåren visste jublet inga gränser.

– Ååååå så söta. Får man klappa? undrade många röster.

– Nej, det törs man inte. Mammagrisen är rädd om sina barn så man får ta det väldigt försiktigt, kontrade Niklas.

Niklas Markie har drivit Nyttogården i Resele i knappt ett års tid.

– Vi odlar lite av varje, säger han.

– Vi har också grisar, kaniner och kanske skaffar vi höns, det beror på om det finns efterfrågan. Den som köper av mig stödjer verksamheten, jag blir som en personlig bonde som odlar det folk vill ha.

Syftet med dagen är att ge eleverna en inblick i hur en ekologisk lantgård fungerar. Niklas Markie berättade bland annat om alternativa bekämpningsmetoder.

– Ser ni de små krypen här? frågade han och höll upp ett vitkålshuvud.

– Vi sprutar kålen med ett slags små baciller som äter kålmaskens larver. Sedan dör bacillerna i solljuset. Det är en väldigt skonsam och effektiv metod.

Gröngödsel var lite mer svårbegripligt – en åker full med kråkvicker och ett par andra kvävefixerande växtsorter.

– Jorden gillar kväve. Man kan säga att jorden också behöver bli mätt i magen. Då är de här växterna jättebra, sade Niklas Markie.

Efter besöket hade i alla fall Juhani Ahokas Löfgren sin åsikt klar.

– Jag kan tänka mig att bli ekologisk bonde när jag blir stor. Det ska vara som på den gamla goda tiden!

Mer läsning

Annons