Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MC-säsongen är i full gång

Annons
MC-säsongen är i full gång

MC-säsongen har nu kommit i gång på allvar.

Motorcykeln upplever något av en renässans och intresset växer stadigt i hela landet.

Just nu är inte mindre än tjugo tjejer på gång att ta mc-kort på Sollefteå trafikskola.

Kenneth Sjödin från SMCK, Sollefteå motorcyklisters klubb, berättar att intresset för att åka motorcykel har nått nya rekordnivåer:

- Det var tjugo år sedan vi hade så här många medlemmar, i dag är vi 143 stycken och klubben har aldrig varit så stor som nu, säger han.

Trenden återfinns i hela landet; motorcykeln blir allt populärare. Men medaljen har också en baksida; motorcyklister är fortfarande en av de mest utsatta grupperna i trafiken.

- Ofta verkar det som om bilisterna helt enkelt inte ser oss, säger Kenneth.

- Trots att jag själv har en stor cykel som borde synas bra så har jag många gånger upplevt att bilister som har väjningsplikt kör ut rakt framför mig. Kanske är det lätt att felbedöma motorcykelns hastighet.

Ändå har antalet dödsfall bland motorcyklister mer än halverats under den senaste tjugoårsperioden.

- Det är förstås mycket glädjande, kommenterar Kenneth Sjödin.

- Den medvetna satsningen på återkommande information och utbildning, bland annat i form av den årliga avrostningen, är en stor bidragande orsak. Man är mer medveten om säkerhetsfrågor än tidigare och lär sig hantera motorcykeln på rätt sätt.

I slutet av 2001 övergavs det gamla systemet med kårer inom försvarets frivilligverksamhet. Nu har man i stället bildat en sammanslutning av Nedre Norrlands FMCK-förbund som innefattar Jämtland, Västernorrland och Härjedalen. I länet återfinns förbund i i Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik.

- Vi hoppas att det här skall skapa en närmare kontakt mellan medlemmarna med fler gemensamma aktiviteter, säger Kenneth Sjödin.

Den sista helgen i maj hålls "Kråksnurren" i Kramfors, en övning för FMCK-ordonnanser som skall träna sig i bland annat orientering och nattkörning. I slutet av augusti hålls också en central utbildning för ordonnanser i försvarets regi.

katarina östholm

0620-257 90

katarina.ostholm@tidningen.to

Mer läsning

Annons