Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lucas blev årets förstfödda i länet

/
  • Mattias Persson och Emma Bilander blev föräldrar under nyårsnatten när Lucas Persson föddes en dryg timme efter tolvslaget.

Kockan 01.09 på nyårsdagen föddes årets första bebis i länet på Sollefteå sjukhus.
Lucas Persson mötte världen 50 centimeter lång och 3690 gram tung.

Annons

Föräldrarna Emma Bilander, 21 år, och Mattias Persson, 24 år, bor tillsammans i Junsele.

På nyårsaftonskvällen befann de sig i Kramfors hos Emmas föräldrar för att fira. Omkring 22-tiden började plötsligt Emma känna värkar.

– Vi hade en packad väska med oss i beredskap. När värkarna började satte vi oss direkt i bilen och körde till sjukhuset, säger Mattias.

Förlossningen var egentligen planerat till den 3 januari och skulle ske i form av ett kejsarsnitt. Anledningen var att Lucas, som Mattias och Emma visste var en pojke efter ultraljudet, låg snett.

– När vi kom till sjukhuset gav de Emma en tablett och sa att kejsarsnittet skulle ske efter natten. Men värkarna höll i sig och då skedde kejsarsnittet redan i natt, säger Mattias.

Klockan 01.09 kom Lucas till världen, 50 centimeter lång och 3690 gram tung. Allt gick under omständigheterna bra, och på nyårsdagen vilade den nyblivna familjen på BB i Sollefteå. De planerade att stanna ett par dagar innan hemfärden till Junsele.

– Förlossningen var både mer spännande och rolig än jag trott. Det var extra roligt att Lucas väntade tills efter tolvslaget. Nu blir han äldst i sin årskull i stället för yngst, säger Mattias.

Han berättar att Emma klarade förlossningen utan problem men att hon är jättetrött efter kejsarsnittet.

Lucas Persson, som bebisens fullständiga namn blir, blev den första personen att födas år 2013 i Västernorrland.

Även i Örnsköldsvik och Sundsvall föddes det bebisar under nyårsnatten, men Lucas var först.

– Det känns roligt såklart. Han är dessutom vårt första barn, så den här dagen blev speciell för oss allihop, säger Mattias.

Mer läsning

Annons