Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågutbildade arbetslösa män slussas ut i arbetslivet

Annons
Lågutbildade arbetslösa

män slussas ut i arbetslivet

Malm-projektet att slussa in arbetslösa män på arbetsmarknaden har blivit en succé.

Av de 37 män som gått färdigt projektperioden har mer än hälften gått vidare för att skaffa sig en utbildning som undersköterska.

En stor anledning till att projektet löpt så väl ut är enligt Torbjörn Persson, projektledare på AktivitetsCenter, att det leder till någonting konkret.

- För att män i den här åldersgruppen ska orka motivera sig till att läsa måste en projektutbildning leda fram till ett arbete eller en yrkesutbildning.

- Under de tolv veckor som projektet pågår är de ute på praktik i fyra veckor. Det gör att de får en bra uppfattning om hur det är arbeta inom vården, säger Torbjörn Persson.

Malm-projektet står för medelålders arbetslösa lågutbildade män och riktar sig mot åldersgruppen 25-60 år och påbörjades i januari förra året.

Projektet syftar till att få in männen på arbetsmarknaden igen. I Sollefteå finns arbeten främst inom vården och callcenter-verksamheten. Därför har projektet knutit an till de yrkesområdena.

Sollefteå är först i landet med att genomföra den här typen av projekt, som alltså blivit mycket lyckat. Bland dem som gick den första projektutbildningen för ett år sedan har ett 20-tal påbörjat utbildning till undersköterska.

Arne Westin, 45 år, arbetade tidigare på Rådoms Fönsterfabrik. Han är en av männen som genomgått projektet och läser nu första terminen av tre på undersköterskeutbildningen i Sollefteå.

- Till en början var jag skeptisk till projektet eftersom vården innebär någonting helt nytt för mig, men jag tycker att det går bra och jag har blivit uppskattad av både de kvinnliga arbetskollegorna och av vårdtagarna.

- Det är bra att få in inblick i yrket innan man läser vidare till undersköterska. Det finns inget tvång och känner man att det här var ingenting för mig går det bra att sluta efter projektperioden, säger Arne Westin.

Förutom den fyra veckor långa praktiken får projektdeltagarna tre dagar i veckan utbildning på vårdgymnasiet och två dagar i veckan på aktivitetscentret.

Efter den tolv veckor långa projektperioden kan deltagarna välja att arbeta som vikarie inom den kommunala verksamheten, där det alltid är ont om personal. Eller att söka vidare till en undersköterskeutbildning.

- Fram till år 2010 kommer många av de som i dag arbetar inom vården i Sollefteå att gå i pension, därför kommer det att finnas gott om arbete inom vård och omsorg i kommunen i framtiden, förklarar Torbjörn Persson.

Malm-Projektet finansieras av EU och Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS. Sollefteå kommun är projektägare och projektet kommer att fortsätta fram till och med december 2003.

Projektet har rönt stor uppmärksamhet utanför Sollefteå kommun och i januari i år startades ett liknande projekt i Göteborg.

Om några veckor drar det i gång också i Ånge.mattias modéen

0620-257 90

Mer läsning

Annons