Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laddad rättegång mot två Sollefteåbor

/
  • Vittnen har hotats i rättegången som handlar om övergrepp i rättsak. Det var ett stort säkerhetspådrag under måndagens rättegång i Härnösand.

Vittnen har hotats och därför var det ett stort pådrag i Ångermanlands tingsrätt när rättegången inleddes på måndagen mot de två Sollefteåbor, 25 och 23 år gamla, som suttit häktade misstänkta för övergrepp i rättsak.

När målsägaren, en Härnösandsbo i 25-årsåldern, skulle höras fick de båda åtalade lämna tingssalen eskorterade av personal från häktet på Saltvik.

Annons

Det var tät stämning i rättsalen. Två gäng står mot varandra. Flickvän, föräldrar och kompisar fanns på plats.

– Det är stort risk att det här slutar med något ännu mer allvarligt, det måste bli ett stopp på gängbråket som hela tiden eskalerar, säger pappan till en av de åtalade.

Hela historien handlar om händelsen som gjorde att 25-åringen dömdes till det sexåriga fängelsestraffet. Det utspelades i Sollefteå stadspark 2008. Då misshandlade 25-åringen en man med bland annat kniv. Han dömdes senare till sex års fängelse för försök till mord. Han blev villkorligt frigiven i september efter att avtjänat fyra år av straffet.

Härnösandsbon som varit kompis med 25-åringen vågade vittna i knivrättegången där han berättade att 25-åringen var den som utdelade knivhugget.

För en månad sedan bestämde sig 25-åringen, enligt åklagaren, för att hämnas och uppsökte honom tillsammans med 23-åringen. En tredje åtalad fungerade som bulvan och chaufför. Han fick uppdraget att etablera en kontakt med Härnösandsbon och på sätt kunde de komma in i mannens lägenhet i Ramviksområdet.

Där misshandlades Härnösandsbon med slag, spark och som tillhygge användes ett bordsben. 25-åringen var mest aktiv och krävde att Härnösandsbon skulle betala honom 90 000 kronor, pengar som han tidigare blivit dömd att betala i skadestånd till den knivskadade Sollefteåbon. Härnösandsbon muddrades på sina pengar, 4500 kronor, som skulle användas till ett bilköp.

Grannar i hyreshuset larmade polisen. När de kom till platsen vågade inte Härnösandsbon öppna av fruktan för sitt liv.

– Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, det var därför som jag inte vågade ringa till polisen, berättade Härnösandsbon som två dagar senare anmälde händelsen till polisen på uppmaning av sin mamma.

På sjukhuset i Sundsvall dokumenterades skadorna som bland omfattande blånader och ett skadat näsben som behöver opereras.

Åklagaren Catharina Kjelsson har en omfattande bevisning, bland annat SMS-trafik där det klart framgår att de båda är inblandade.

De båda åtalade förnekar att de har något med händelsen att göra och att det i stället handlar om en komplott som går ut på att sätta dit honom.

I fredags överlämnades en dvd-skiva till polisen. Den innehåller chatt-trafik på Facebook som gör gällande att 25-åringen är oskyldig till knivskärningen och en noggrann beskrivning var kniven slängdes efter händelsen i stadsparken.

– Det är uppgifter som har betydelse för min klient. Domstolen får ta ställnig till om det är ett bevisvärde, säger 25-åringens advokat Stefan Stålnacke som ville att rättegången skulle skjutas upp med anledning av de nya uppgifterna. En begäran som tingsrätten avslog.

Dom meddelas den 17 december och till dess kvarstannar de båda åtalade i häktet.

Mer läsning

Annons