Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturbantning i Sollefteå

/
  • Det planerade leksaksmuseet skjuts på framtiden. Pengarna finns inte i nästa års budget.
  • Externa utställningar som till exempel Ingrid Thulins-utställningen kommer Sollefteå museum inte att ha råd med

Sollefteå museum får ta de stora smällarna när kultur- utbildnings och fritidsförvaltningen fördelar nästa års ekonomiska anslag. Museet får en halv miljon kronor mindre än vad vill ha.

Annons

Kultur- utbildnings och fritidsnämnden får nästa år en miljon kronor mer än föregående år. Med tanke på kostnadsökningar så är det i realiteten en minskning jämfört med tidigare år. De olika verksamheternas äskanden för att klara den nuvarande verksamheten ligger dessutom på betydligt mer än så. Därför fick nämnden gå fram ganska hårdhänt när pengarna fördelades.

Sollefteå museum är den stora förloraren. Museet hade begärt 650 000 kronor utöver budget för att klara verksamheten. Men så blir det inte. Museet får 150 000 kronor extra.

– Det är för att vi vill slippa uppsägningar i väntan på en kulturutredning som just nu genomförs, säger Mikael Sjölund (S), nämndens ordförande.

Det här innebär att museet nästa år kommer att gå lite på sparlåga. Det finns inget utrymme för några externa utställningar, till exempel Ingrid Thulinutställningen i Citygallerian. Det planerade leksaksmuseet skjuts på framtiden.

– Vi kanske kan omfördela inom huset och bygga ut den leksaksutställning vi har just nu, säger Mikael Sjölund.

De 150 000 kronor som museiverksamheten trots allt får ska användas enligt följande, 95 000 kronor används för att behålla den befintliga personalen. 15 000 kronor öronmärks för underhåll av offentliga konstverk och 40 000 kronor till verksamheten.

Museichef Kjell Åström vill inte kommentera förändringarna eftersom det snart ska bli fackliga förhandlingar. Men han nekar inte till att det kommer att bli stora verksamhetsförändringar och nya personalramar.

Redan nästa månad ska en större utredning av kommunens kulturverksamhet presenteras. Nämnden har anlitat en utomstående utredare, Kramfors Kulturskolechef Sune Johansson, som tittat på hela verksamheten. Utgångspunkten för utredaren är att samla kulturverksamheten i Apotekshuset under ett tak, alltså till exempel slå ihop museet och biblioteket.

– Tanken är att vi ska göra saker annorlunda, säger Örjan Abrahamsson, förvaltningschef.

Om utredningen faller nämnden i smaken så fattas beslut om en ny kulturorganisation under nästa år.

Tittar man på nämndens övriga verksamheter så får Reveljen en oförändrad budget. De hade egentligen begärt 800 000 kronor i extraanslag men måste nu se över sin marknadsföring, utåtriktade verksamhet och lokalerna.

Komvux däremot får 365 000 kronor i extraanslag, Ungdomsenheten får 100 000 kronor extra och inom fritids- och turistverksamheten, som bland annat sköter aktivitetsstöd och föreningsbidrag, blir budgeten oförändrad. Kulturskolan får 300 000 kronor extra. Kulturskolan har tappat intäkter eftersom grundskolan inte köper tjänster i olika stor utsträckning. Det extra anslaget behövs för att inte behöva säga upp personal.

– Vuxenutbildning är en prioriterad verksamhet och ungdomsenheten får de extra pengarna för att inte behöva lägga ner någon fritidsgård, säger Mikael Sjölund.

Mer läsning

Annons