Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttets cirkel är sluten

/
  • På naturbetet kan djuren på Vangede Highland dricka och bada i älven – åtminstone på sommaren – och kalvarna får växa upp i flockens gemenskap.
  • Highland cattle har respektingivande horn men är fridfulla själar.
  • Highland cattle har respektingivande horn men är fridfulla själar.
  • I går, fredag, var det premiär för Ramseles eget kött i affärens frysdisk. Anki och Jonne Nordin är både bönder och affärsinnehavare.

Kalven föds i Ramsele, växer upp i Ramsele, slaktas i Ramsele, säljs i Ramsele – och äts upp i Ramsele. I fredags kunde byborna för första gången välja lokalt kött i frysdisken på affären.
– Cirkeln är sluten, säger Anki Nordin.

Annons

Anki och Jonne Nordin kan titulera sig både affärsinnehavare och lantbrukare. På dagtid driver de Cetehallen i Ramsele; övrig tid går åt till jordbruket med 35 vinterlurviga highland cattle.

Jonne Nordin skrattar till:

– Från början skulle vi bara ha några stycken, för att hålla öppet på markerna. Men det har blivit några fler, säger han.

I dag är det åtta år sedan Jonne och Anki Nordin bestämde sig för att göra något åt betesmarkerna, som alldeles höll på att växa igen. Det som började med några lånekor från Thorsten Laxvik i Edsele förvandlades ett par år senare till en egen besättning med kalvar och allt.

Diskussionerna om de igenvuxna niporna låg i luften, att öppna upp det hisnande landskapet med röjsåg och betesdjur. Jonne och Anki Nordin röjde och stängslade och i dag går deras boskap på ungefär 40 hektar mark. Ytterligare 30-40 hektar går åt till bland annat vallskörden.

– Det har blivit så vackert, djuren betar fullständigt rent och gör stigar överallt i landskapet, säger Anki Nordin.

Steg två blev när en grupp eldsjälar började planera för ett eget slakteri på byn. När man släppte andelar i slakteriet köpte Jonne Nordin genast in sig.

– Det kändes helt naturligt att bli delägare. Våra kor behöver ju inte transporteras någonstans när det är dags för slakt, säger han.

Rafnaslakt invigdes i höstas och Jonne Nordin var själv med och styckade sina två första djur.

– Det var Donken och Dogge, alla har namn och alla är ekologiskt uppfödda, säger han.

– En del tycker att det är makabert och undrar hur man klarar att slakta sina egna djur. Jag tycker precis tvärtom, det är det naturligaste i världen. Jag var själv med och förlöste kalvarna, jag har sett hur de vuxit upp och vet hur de haft det, och har kunnat följa slakten på nära håll.

På Rafnaslakt får djuren tillbringa fyra-fem dagar i speciella ligghallar intill slakteriet innan det är dags för dödsstöten. Det är noga med att djuren inte ska utsättas för stress, inte bara för det psykiska välbefinnandet utan också på grund av att de ämnen som djuret utsöndrar vid stress försämrar köttets egenskaper.

– Jag var med när han tråcklade sig in i slakteriet med sina långa horn. Han var lugn och mest nyfiken, han hann aldrig fatta vad som hände, säger Jonne Nordin.

Han var själv med vid styckningen och i går, fredag, kunde byborna för första gången köpa det mest lokala kött man kan tänka sig i Cetehallens frysdisk.

– Det känns spännande att få vara med om det här, jag tror att utvecklingen kommer att gå mer och mer åt det här hållet, säger Jonne Nordin.

– Vi märker att folk är nyfikna på det här. Vi ska bereda skinnen också och se om det finns något intresse, säger Anki Nordin.

Kanske visar Ramsele vägen mot en framtid med småskaliga, lokala ekonomier som i långt högre grad än nu är självförsörjande. Med eget hyreshus, affär och lantbruk ligger familjen Nordinkanske i bräschen för utvecklingen.

– Som ett litet bondesamhälle. Det känns verkligen kul, säger Anki Nordin.

Mer läsning

Annons