Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kåseri: Om nassarna i kassarna

Annons

Hustruns och mina kompisar från ungdomens dagar, stockholmarna Stephane Bruchfeld och Anita Karp, är kära gäster som ofta trängs med oss om somrarna i härbret i Skarped, en mil uppströms Sollefteå vid Ångermanälvens norra strand. Stephane är idéhistoriker och ständigt sysselsatt med akademiska undersökningar om nazism, antisemitism och det mångkulturella samhället.

Första gången Stephane och Anita stolpade in genom den låga härbredörren var i början av 90-talet. Stephane hade två stora kassar med uppsatser och historiskt material om otäcka nassar och annat avskum. Hans avsikt var att ägna Edsvistelsen åt lärda studier och skriverier. Och hur gick det med det…

Vi hade en jättetrevlig vecka tillsammans. Älvbad, lek med barnen som var små på den tiden, mjölkhämtning i mjölhämtare av Kockums emalj hos bonden Bosse Häggström, konsert i Eds kyrka, och i övrigt ägnades kvällarna åt sällskapsspel, samt umgänge i största allmänhet. Med andra ord: Nollåttor på Norrlandssemester när den är som bäst.

Bör även nämnas att Stephane hittade Pelle Molins bok "Ådalens poesi" i härbrets minimala bibliotek. "Ådalens poesi" blev den lärde stockholmarens favoritlitteratur den veckan.

Men hur gick det då med nassarna i kassarna?

– Jo, de blev utkonkurrerade av Pelles poesi.

Så det så!

Jo, en sak till!

Stephane och Anita har med åren blivit stora Edsvänner. I Stephanes fall tycks längtan norrut dessutom vara genetiskt. Historien om sin morfar har han berättat flera gånger. – Men det gör inget för det är en så bra historia. Och nu ska ni också få ta del av den:

Morfar var en judisk gårdfarihandlare från Skåne. Hans resor gick dock helst till Norrland som han älskade. (Låter som en trevlig prick!). Även efter en svår affärsmässig motgång – han blev blåst av sin kompanjon – fick han igång verksamheten och återvände till sina gamla kunder i det kära Norrland.

Under sin allra sista resa hade han köpt ädelfisk för att ta med sig hem till Skåne. På sin väg söderut övernattade han på ett hotell. Under natten förvarades den färska fisken i hotellets kylskåp. Den natten dog den gamle juden.

Men vad hände då med fisken? – Jo, den fick följa med ned till Skåne där den tillagades och serverades på middagen efter begravningen.

Radhushälsningar från Spånga

Peter Forslund

Fler kåserier av Peter Forslund:

Farsans fiskehistoria

Krigsjul i Fredhäll

Skräddarättlingar från England och Israel

Traktorer och pojkar

Albert Wiksten och farbror Mauritz

Den försvunna flotten och Hep Stars på härbregrammofonen

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons