Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junsele brandmän först med akut hjälp

Annons
Junsele brandmän först med akut hjälp

"Det kommer att rädda liv"

Maskinen kostar 21 000 kronor och kräver sammanlagt åtta timmars utbildning. Därefter kan den rädda liv. Ja, mer än så krävs inte och nu kan framtida hjärtpatienter i Junsele dra nytta av investeringen. Junsele deltidskår har nämligen fått utbildning i att hantera en defibrillator.

En defibrillator används för att mäta EKG och få igång ett stannat hjärta. Som alla förstår är det väldigt bråttom om hjärtat stannat. I Junsele finns en ambulans i närområdet bara under dagtid. Kvällar, nätter och helger rycker ambulansen ut från Sollefteå med 35-40 minuters utryckningstid beroende på väglag.

Betydligt snabbare kan deltidsbrandmännen i deltidskåren vara på plats. Sedan 1997 har deltiden i Junsele ryckt ut på så kallade prio 1-larm (prioritet ett) även vid sjukdomsfall. De har då kunnat sätta in första hjälpen. Men någon mer avancerad vård har det inte gått att erbjuda. Från och med fredag ska även de mest akuta hjärtpatienterna kunna få snabb hjälp.

Junsele är ett pilotprojekt i länet. På försök får samtliga 16 anställda just nu utbildning i att hantera defibrillatorn.

- Utbildningen är cirka fyra timmat lång. Men då krävs att man sedan tidigare fått utbildning i hjärt- och lungräddning, säger Lars Jonsson, ambulansinstruktör och utbildningsansvarige.

På ett år har rycker deltidskåren ut på ett 50-tal prio ett-larm kvällar, nätter och helger.

- I de flesta fall handlar det om hjärtan, berättar Leo Finnilä från Junsele deltidskår.

- Med defibrillatorn kommer vi att rädda liv, slår Kerstin Norrbin, stationschef för ambulansen i Sollefteå fast.

På fredag ska samtliga 16 ha fått sin utbildning och nästa gång det uppstår ett akut fall så kommer deltidsbrandmännen med sin nya utrustning.

- Efter ett år måste de göra ett prov så att den ansvarige läkaren kan konstatera att de har kvar kompetensen, poängterar Lars Jonsson.

- Dessutom kommer vi att köra en hel del övningar även sedan de fått sin utbildning, poängterar Erland Modin från ambulansen i Sollefteå.

Att använda sig av defibrillatorn medför naturligtvis ett stort ansvar. Det är också frivilligt att gå utbildningen. Men alla i Junselekåren ville vara med.

- Vi är beredda att använda den, säger Leo Finnilä.

Att det numera krävs så förhållandevis kort utbildning hänger samman med att utrustningen förbättrats och förenklats mycket under senare år. Det var annars bara så sent som i slutet av 80-talet som alla ambulanser fick en apparat.

Om det blir någon satsning även på andra deltidskårer återstår att se. det är upp till politikerna att fatta beslut. Junselekåren blir nu ensamma om den här tekniken och är dessutom tillsammans med kollegorna inom deltiden i Solberg, Örnsköldsvik, de enda i länet som rycker ut på prio ett-larm över huvudtaget.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.toLeo Finnilä och Jan Molinder från Junsele deltidskår lär sig att använda en defibrillator. Erland Modin från ambulansen i Sollefteå visar hur det går till.

foto:jörgen sundinMer läsning

Annons